Waarom kan een trein niet door het water rijden als het spoor overstroomt?

Veelgestelde vraag

De eerste reden is simpel: de machinist kan het spoor niet meer zien bij zo’n grote hoeveelheid water. De veiligheid kan niet gegarandeerd worden en de trein mag niet rijden.

De tweede reden ligt iets ingewikkelder. Treinen kunnen alleen rijden als het treinbeveiligingssysteem goed werkt, maar elektronica en water gaan niet goed samen. Een buitje is geen probleem, maar als het spoor onder water staat wordt het anders. Water geleidt elektriciteit ontzettend goed en dat heeft gevolgen voor de veiligheid op het spoor.

Het automatische treinbeveiligingssysteem springt daardoor aan op álle plekken die onder water staan en geeft door dat het spoor daar bezet is. Of er daadwerkelijk een trein staat of niet is dan niet meer duidelijk. Ook hier kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden. De seinen gaan op rood en de trein mag niet rijden.

{

Meer over:

}

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers