Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Waarom kan een trein niet door het water rijden als het spoor overstroomt?

Veelgestelde vraag

De eerste reden is simpel: de machinist kan het spoor niet meer zien bij zo’n grote hoeveelheid water. De veiligheid kan niet gegarandeerd worden en de trein mag niet rijden.

De tweede reden ligt iets ingewikkelder. Treinen kunnen alleen rijden als het treinbeveiligingssysteem goed werkt, maar elektronica en water gaan niet goed samen. Een buitje is geen probleem, maar als het spoor onder water staat wordt het anders. Water geleidt elektriciteit ontzettend goed en dat heeft gevolgen voor de veiligheid op het spoor.

Het automatische treinbeveiligingssysteem springt daardoor aan op álle plekken die onder water staan en geeft door dat het spoor daar bezet is. Of er daadwerkelijk een trein staat of niet is dan niet meer duidelijk. Ook hier kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden. De seinen gaan op rood en de trein mag niet rijden.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers