Spoor in de spotlight : De Halvezolenlijn

Ooit gehoord van de Halvezolenlijn in Noord-Brabant? Deze bijzondere oude spoorlijn kent een rijke geschiedenis. De Langstraat was namelijk in de middeleeuwen een moerassig en geïsoleerd gebied in Noord-Brabant. In 1422 werd daarom de opdracht gegeven tot het aanleggen van een dijk.

Leer en schoenen

Door deze wal vestigden zich al snel veel boeren in de streek en begonnen zij met de productie van turfwinning. Al snel werden enkele delen van de dijk verhard en werd er gestart met de productie van leer en schoenen. De moerasgrond van uitgestrekte weiden, bossen en water was immers uiterst geschikt voor de productie van leer. Hier staat deze streek tegenwoordig nog steeds om bekend. 

De Moerputterbrug
De Moerputterbrug

Aanleg spoorlijn

In het begin van de 19de eeuw, tijdens de industriële revolutie, nam de leer- en schoenenindustrie een vlucht. Er kwamen door stoom aangedreven fabrieken en met name in Waalwijk werden veel schoenen geproduceerd. Deze toenemende leerproductie zorgde ervoor dat veel grondstoffen en halffabricaten vervoerd moesten worden. Hiervoor werd een speciale spoorlijn aangelegd: De Langstraatspoorlijn, in de volksmond ook wel de Halvezolenlijn.

Deze spoorlijn ontsloot van 1886 tot 1890 de Langstraat en verbond Lage Zwaluwe via Waalwijk naar 's-Hertogenbosch met elkaar. Lage Zwaluwe fungeerde daarbij als overlaadpunt voor scheepvaart van en naar Rotterdam.

Tegenwoordig is de goederenspoorlijn een langgerekt wandel- en fietspad
Tegenwoordig is de goederenspoorlijn een langgerekt wandel- en fietspad

Wandel- en fietsroute

Tegenwoordig is de goederenspoorlijn zo goed als verdwenen en omgetoverd tot een langgerekt wandel- en fietspad. De route loopt, met enkele onderbrekingen, van Raamsdonksveer tot 's-Hertogenbosch. De route volgt zoveel mogelijk de oorsprong van het spoortraject. Onderweg staan spoorhuisjes, spoorbruggen, diverse bankjes en informatieborden.

Omdat de route door het laagveenmoeras 'De Moerputten’ liep, werd in de 19de eeuw een ongeveer 600 meter lange spoorbrug gebouwd: de Moerputterbrug. Deze brug ligt er nog steeds en is erg bekend onder wandelaars en fietsers.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers