: De Vink

Dit knap gestroomlijnde staaltje staal is spoorbrug De Vink in Leiden. Het zijn twee ophaalbruggen naast elkaar waar in totaal vier sporen overheen gaan. Rivier de Oude Rijn gaat eronderdoor. De brug is zo’n honderd meter lang, twintig meter breed en werd geopend in 1969.

Vele gezichten

Toch is De Vink niet de eerste brug op deze plek. Het duurde even voordat men het beste materiaal en het beste ontwerp gevonden had. De eerste spoorbrug die ooit hier de Oude Rijn overstak werd gebouwd in 1842. Het was een rolbrug van eikenhout. Nu is zo’n grote brug van hout al moeilijk meer voor te stellen, maar ook toen ging hij maar zo’n 20 jaar mee. In 1863 kwam er een gietijzeren exemplaar en dit was een kraanbrug. Maar helaas, ook die was niet bestand tegen het zware treinverkeer. In 1891 bouwde men er een draaibrug. Deze ging heel wat jaren mee tot hij in 1967 werd vervangen door een ophaalbrug. Later zijn de bruggen hoger gemaakt in het kader van de spoorverdubbeling Leiden - Den Haag HS en dat was tot nu toe de laatste verbouwing. Zou daarmee dan nu het laatste ‘bruggenhoofdstuk’ zijn aangebroken?

De Vink over de Oude Rijn in Leiden
De Vink over de Oude Rijn in Leiden

Vogeltje

De naam van de spoorbrug is te danken aan buurtgemeenschap De Vink, gelegen rondom de brug en die toen bij gemeente Voorschoten hoorde. Nu bestaat dit niet meer en hoort het gebied bij Leiden. Even verderop is nog wel station De Vink. Toch zou het niet gek zijn geweest als de brug naar het kleine, gelijknamige vogeltje genoemd was. De zwart-witte strepen op de vleugels lijken exact op de T-vorm van het ophaalmechanisme.

Doelwit

Veel (spoor)bruggen en (spoor)wegen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd tijdens bombardementen om transport van mens en goederen zo moeilijk mogelijk te maken. Spoorbrug De Vink heeft  een engeltje op de schouder gehad en is een uitzondering geweest. Ondanks dat er meerdere keren is geprobeerd de brug én het station op te blazen, bleef hij ongedeerd. Het schijnt dat er toen werd gegrapt dat de brug de meest veilige plek van Leiden was. Want helaas was het destijds voor mensen daar in de buurt niet veilig. De bommen en raketten die bedoeld waren voor de brug en het station vielen op de omliggende huizen en straten.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers