Vijf vragen aan : De inframachinist

Wist je dat sommige machinisten op plekken komen waar nooit een reizigerstrein rijdt? Of dat ze verantwoordelijk zijn voor het controleren, rangeren en vervoeren van enorme werktreinen vol machines? Maak kennis met Christian van Kollenburg, inframachinist bij Rail Transport Swietelsky (RTS). Hij begon zijn carrière in 2015 als machinist in het goederen- en personenvervoer, maar vond zijn plek in de wereld van de railinfra. "Ik zit wel alleen op mijn trein, maar we doen het met z’n allen."

Wat is het grote verschil tussen goederenvervoer en infravervoer?

“Goederenvervoer draait vooral om het transport van lading van A naar B. Denk aan containers, auto's of grondstoffen die van een terminal naar een klantlocatie worden gereden. Infravervoer is anders: het gaat om het vervoer van machines en materialen naar werkplekken op en rond het spoor, vaak tijdens buitendienststellingen wanneer er aan het spoor wordt gewerkt. Infratreinen rijden daarom vaak buiten de normale dienstregeling en vereisen een andere logistieke aanpak.

Bij infravervoer ben je echt onderdeel van een team en van het project. Je ziet het werk letterlijk om je heen groeien. Samen met collega’s bouw je aan iets en dat geeft voldoening. Het werk is heel afwisselend, want je komt op plekken waar normaal geen trein rijdt. Denk aan spoortrajecten die tijdelijk zijn afgesloten voor onderhoud, stations en uithoeken van het land. En wat je meebrengt is elke keer anders, van grote machines tot bouwstoffen.”

Christian van Kollenburg, inframachinist bij Rail Transport Swietelsky (RTS)
Christian van Kollenburg, inframachinist bij Rail Transport Swietelsky (RTS)

Naast machinist ben je ook wagencontroleur. Wat houdt dat precies in?

“Zie het als een soort APK-keurmeester van de trein. Je controleert de wagons op technische mankementen en checkt de lading. Past het allemaal? Zijn de wagons goed geladen? Mag deze wagon wel naar Luxemburg? Alles moet kloppen voordat je vertrekt. Het is een aparte opleiding en behoorlijk technisch. Je leert hoe een wagon is opgebouwd en waar je op moet letten. Vroeger waren daar aparte mensen voor, zoals de wagenmeesters en rangeerders. Nu doe ik alles zelf. Dat geeft vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Wat is het meest bijzondere wat je hebt vervoerd? 

“Treinen voor Defensie of nucleair afval vanuit Borssele. Dat zijn toch wel de krenten in de pap voor een machinist. Maar ook onze eigen ombouwtreinen zijn indrukwekkend. Als je dan ergens in een boog rijdt en je kijkt achterom, dan zie je een enorm gevaarte slingeren. En dan rijd je daarmee over een nevenlijn in de Achterhoek of door een dorpje in Groningen. Dat is bijzonder. De meest unieke plek? Eemshaven. Noordelijker kun je niet komen. En dan sta je een dag later weer ergens in Limburg. Dat contrast, daar geniet ik van.”

  • De locomotief
    De locomotief
  • Christian op de trein
    Christian op de trein

Hoeveel voorbereiding komt erbij kijken voor je kunt vertrekken? 

“Best veel. Alles begint bij de aanvraag vanuit ProRail: wat is er nodig, welke machine past erbij? Soms halen we materieel op net over de grens in Duitsland. Dan plannen we de route, kijken we of het past binnen de dienstregeling en of het allemaal veilig kan. De dag ervoor bekijk ik mijn dienst in onze app: wat staat er op de planning? De dag zelf begint met de controle van je locomotief, olie peilen, systemen testen, remproeven doen. Pas als alles klopt, mag je vertrekken. Het is echt een logistiek samenspel tussen planning, veiligheid en uitvoering.”

Als inframachinist werk je misschien solo in de cabine, maar je bent continu in contact met een hele keten van mensen. Dat teamwork maakt het verschil.

Christian van Kollenburg inframachinist bij Rail Transport Swietelsky (RTS)

Met wie heb je allemaal contact in je werk?

“Met collega-machinisten, planners, logistiekcoördinatoren, uitvoerders op het werk, noem maar op. En natuurlijk met de treinverkeersleider van ProRail. Soms zelfs met de centrale verkeersleiding, bijvoorbeeld bij een storing. Als er wat misgaat, verandert je werk ineens in een soort telefooncentrale. En internationaal stem je af met bijvoorbeeld Duitsland of Luxemburg als je daarheen rijdt. Het is een netwerk van mensen die allemaal een rol spelen om die trein veilig van A naar B te krijgen.”

Infravervoerders

Voor bouw en onderhoud van spoor en stations is veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan betonnen perronwanden, bovenleidingmateriaal en grote spoormachines. Via bouwvervoer per spoor komen dit soort onderdelen op de juiste locatie. Deze specifieke vervoerders noemen we infravervoerders.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers