Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Voornaamwoorden in een e-mailhandtekening

Is het jou ook opgevallen? Steeds vaker vermelden mensen of ze als man, vrouw of op een andere wijze aangesproken willen worden, bijvoorbeeld in hun e-mailhandtekening of op een sociaal netwerk? Waarom doen zij dit? 

Aanspreken in e-mail

Dagelijks sturen we e-mails uit en grijpen we naar de meest voor de hand liggende voornaamwoorden. Bij elke e-mail maken we een inschatting: schrijven we een man of een vrouw aan? Vervolgens spreken we de persoon aan op het man of vrouw zijn. Dat doen we haast automatisch. Naar een man verwijzen we met hij/hem/zijn, voor vrouwen is er zij/haar/haar.   

Soms is deze inschatting juist, maar soms ook niet. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Personen met een genderneutrale naam zoals Noah, Luca, Sam, Robin en Bo.
  • Mensen met een voor jou onbekende (bijvoorbeeld niet-Nederlandse) naam. Of andersom, misschien heb jij een hele Nederlandse naam die niet bekend is bij internationale contacten.
  • Ook transgender personen worden vaak misgenderd op basis van hun (wettelijke) naam, uiterlijk, (juridisch) geslacht. Bovendien zijn er personen die zich noch als man, noch als vrouw of als beide identificeren, zij kunnen de voorkeur hebben om genderneutrale voornaamwoorden (bijvoorbeeld hen/hun) te gebruiken of een combinatie van meerdere voornaamwoorden. 

Hoe jij het wenst

Met het plaatsen van voornaamwoorden in je e-mailhandtekening geef je aan hoe jij wenst aangesproken te worden. Je kunt namelijk geen veronderstellingen maken op basis van naam en/of uiterlijk over hoe iemand wenst aangesproken te worden. Doordat jij aangeeft wat jouw gewenste voornaamwoorden zijn, draag je bij aan het verder normaliseren hiervan.

Hierdoor creëren we een veilige omgeving waarbij collega’s en samenwerkingspartners de vrijheid voelen om voornaamwoorden te uiten waarbij dit misschien niet zo vanzelfsprekend is.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers