Campagne : Geen enkele reden is een goede reden

Het is zo herkenbaar, maar zo gevaarlijk. De redenen die we in ons hoofd halen om toch nog even het spoor over te steken, bij een overweg. Redenen met enorme risico’s. ‘Er komt toch (niet) nog een trein’. ‘Ik heb even (geen) tijd om te wachten’. ‘Effe er tussendoor, gaat vast (niet) fout’.

De tekst op deze pagina is bijgewerkt op: 12 november 2024.

Wacht bij rood

Elk jaar worden in Nederland gemiddeld 160 incidenten en bijna-aanrijdingen gemeld. In 2024 zijn er zelfs al 7 doden gevallen bij een overweg door risicovol gedrag. Dit gedrag is het negeren van de rode lichten, onder de spoorbomen doorglippen of zigzaggend de spoorbomen voorbij gaan. In totaal waren er dit jaar tot en met 14 oktober op overwegen 23 aanrijdingen.

En het spoor wordt steeds drukker, met meer goederen en reizigers die zich bewegen door ons land. Daarmee groeit het risico op incidenten en ongevallen, vooral bij overwegen. Een simpele boodschap moet daar verandering in brengen: ‘Wacht bij rood’. Todat ze gedoofd zijn. Er kan altijd (nog) een trein komen.

Lees hoe machinist Patrick gevaarlijk gedrag ervaart Lees hoe machinist Patrick gevaarlijk gedrag ervaart

Lees hoe incidentenbestrijder Nick gevaarlijk gedrag ervaart Lees hoe incidentenbestrijder Nick gevaarlijk gedrag ervaart

Veiligheidscampagne

De nieuwe veiligheidscampagne moet het bewustzijn bij de doelgroep - Nederlanders tussen 18 en 55 jaar - vergroten. En veilig gedrag bij overgangen stimuleren. Daarom is er op een aantal ‘goede redenen’ een passende video gemaakt, zodat iedereen zich beseft: het is het nooit waard om risico's te nemen rondom het spoor.

Bekijk de video's hieronder.

Bekijk: Bekijk de campagnevideo's. Klik rechtsboven in de player voor de andere video's.

Veilig oversteken

Als er een trein een overweg nadert, gaan de rode lichten branden en de bellen rinkelen. Op het moment dat de lichten aan zijn, mag je niet meer oversteken. Vervolgens dalen de slagbomen en wacht je achter de slagbomen. Soms komt er één trein, soms meerdere. Wacht daarom altijd tot het rode licht gedoofd is voordat je oversteekt.

Strafbaar

Nog snel even onder gesloten spoorbomen doorglippen. Of juist te lang op een overweg blijven staan. Het is levensgevaarlijk. Roekeloos gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete voor risicovol gedrag op overwegen kan oplopen tot 300 euro. Maar belangrijker: het kan je je leven kosten. Geen enkele reden is goed genoeg om de rode lichten en bomen te negeren. 

Tips

  1. Ben je al op de overweg als de bellen gaan rinkelen? Vervolg dan rustig en spoedig je weg, keer niet om.
  2. Probeer niet vanuit stilstand, maar vanuit een beweging de overweg te passeren.
  3. Steek met een wegvoertuig pas over als de overweg helemaal vrij is en je kunt doorrijden.
  4. Een kruis is niet pluis: zorg dat je niet op het witte kruis op de overweg blijft staan, want daar ben je niet veilig.
  5. Sluiten de overwegbomen terwijl jij nog met je voertuig op de overweg staat? Rij dan tóch door. Het is beter een boom te breken dan een treinbotsing te riskeren. Ieder motorvoertuig heeft voldoende kracht om de boomweerstand te overwinnen.
  6. Vraag in het geval van exceptioneel vervoer een ontheffing aan bij de RDW en check de pagina Bijzondere oversteken voor meer informatie over bijvoorbeeld het passeren van een overweg met een carnavalswagen. 

Overwegen

Overwegen zorgen ervoor dat treinverkeer en overig verkeer elkaar veilig kunnen kruisen. De wegbeheerder en ProRail hebben een gedeelde verantwoordelijkheid wanneer het gaat om overwegveiligheid en de bewustwording/aansporing van veilig gedrag van weggebruikers.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Deel je verhaal

Voor campagnes over veiligheid - bijvoorbeeld rond overwegen - zijn wij op zoek naar mensen die iets gevaarlijks hebben gezien of hebben meegemaakt bij het spoor.

Met informatieve video's en verhalen gaan we duidelijk maken waar het gevaar schuilt. Jouw verhaal kan ons daarbij helpen. 

Deel je verhaal Deel je verhaal