Kunst in nieuwe fietstunnel bij Amsterdam Centraal

Met 70.000 handgeschilderde tegels

De fiets- en voetgangerstunnel in Amsterdam is zaterdag 21 november onder grote belangstelling geopend. Er zijn inmiddels al duizenden fietsers doorheen gegaan. De verbinding tussen het centrum en de veerponten is 110 meter lang. Dat is lang, maar lang niet alles...

Handgeschilderd tableau

De tunnel is een kunstwerk op zich, zeer de moeite waard om te bewonderen. Ontwerpster Irma Boom maakte een eigentijdse weergave van een achttiende-eeuws tegeltableau met onder andere zeilschepen. Het kunstwerk bestaat uit 70.000 handgeschilderde tegels, elke tegel heeft een unieke plek. De tegels zijn gemaakt door Koninklijke Tichelaar in Makkum. Toen de tegels één voor één werden gezet hebben we een kijkje genomen met onze cameraploeg. In het filmpje is te zien met hoeveel precisie en liefde tegelzetter Andries Planting te werk is gegaan.

 

Cuyperspassage

Afgelopen zaterdag is de tunnel gedoopt tot 'Cuyperspassage', naar de architect P. Cuypers van Amsterdam Centraal en het Rijksmuseum. Dagelijks zullen naar schatting 15.000 fietsers de Cuyperspassage gebruiken, een aantal vergelijkbaar met de onderdoorgang onder het Rijksmuseum. We bouwden de passage in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Gepubliceerd op