Aanrijding trein en vrachtwagen bij Winsum

Nieuws

18 november 2016

Vrijdag 18 november is een Arriva-trein rond 12.00 uur in botsing gekomen met een vrachtwagen op een onbewaakte overweg in de Voslaan in Winsum. Door de botsing is de trein ontspoord. De veiligheidsregio Groningen meldt dat er 18 gewonden zijn. Pier Eringa, voorzitter raad van bestuur ProRail, is ter plekke aanwezig en laat namens ProRail weten in gedachten te zijn bij de gewonden en andere betrokkenen van dit ongeval.

Informatienummer

Arriva heeft een eigen informatienummer geopend 0800 0200746.

Gevolgen treinverkeer

Vanwege het ongeval rijden er op het traject Groningen - Roodeschool tussen Sauwerd en Warffum geen treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies.

De overweg Voslaan

Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg de Voslaan in Winsum. Op deze overweg hebben eerder binnen een jaar twee ongevallen plaatsgevonden (2014/2015). ProRail, de gemeente, de provincie en het ministerie hebben daarom een plan gemaakt om alle 7 onbewaakte overwegen in Winsum op te heffen, dan wel te beveiligen. Voor de Voslaan zou een noodweg worden aangelegd, die naar een beveiligde overweg leidt. We staan klaar om dat te gaan uitvoeren zodra de grond daarvoor beschikbaar is. Helaas is het tot op heden niet gelukt overeenstemming hierover met de huidige grondeigenaar te bereiken. Lees hier ons eerdere nieuwsbericht.

Werken op de grond van een ander

Pier Eringa heeft tijdens de persconferentie aangegeven dat ProRail grond van derden nodig heeft om de overweg de Voslaan te kunnen opheffen. Hiervoor moeten we juridische procedures volgen en dat is een zorgvuldig proces en kost tijd. "We moeten werken op de grond van een ander, dat kregen we contractueel niet rond. Ik baal hiervan als een stekker. Maar aan juridische procedures kunnen we niet voorbij gaan. We moeten volgens de wet handelen".

Schade aan het spoor

Door de botsing is de trein ontspoord en heeft het spoor flinke schade opgelopen. Voordat de totale schade aan het spoor goed kan worden opgenomen moet eerst het onderzoek ter plekke door politie, ProRail, Arriva en de Inspectie Leefomgeving en Transport afgerond worden. Ook moet de trein geborgen worden. Zodra deze geborgen is, kan de exacte schade aan het spoor worden vastgesteld en kunnen we een goede inschatting maken van hoe lang de herstelwerkzaamheden in beslag nemen. Op dit moment kan ProRail nog niet exact aangeven hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit wel enkele dagen in beslag kunnen nemen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers