Geluiden tegen de plannen

Nieuws

Gepubliceerd op 4 juli 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 14:18 uur

Het actiecomité Goederentreinen Nee is tegen de plannen om goederentreinen via de route Meteren-Boxtel te laten rijden. Vertegenwoordigers van het actiecomité waren aanwezig bij de informatiebijeenkomsten vanuit ProRail en gingen in gesprek met de staatssecretaris. We spraken met Henk Schuurs, voorzitter van Goederentreinen Nee.

“Ik vind het idee dat goederentreinen dwars door dorpen en steden rijden krankzinnig”, vertelt Henk. “Vanuit het Actiecomité brengen we de argumenten tegen de plannen op verschillende manieren naar voren, bijvoorbeeld via de media.”

Tegengeluid bij informatiebijeenkomsten

ProRail organiseerde in maart en april informatiebijeenkomsten om mensen te informeren over de plannen. Henk: “ProRail doet dat keurig en netjes. Ik vind de uitgangspunten van de plannen alleen niet oké, maar dat is een andere discussie”. Goederentreinen Nee was tijdens alle bijeenkomsten aanwezig en sprak met de bezoekers. Henk: “Ik merkte dat mensen het plezierig vonden dat er ook een tegengeluid aanwezig was en dat we live aanspreekbaar waren”.

In gesprek met de staatssecretaris

Eind april bracht staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, een bezoek aan de regio. Zij ging onder andere langs bij mensen thuis in ‘s-Hertogenbosch en Vught Noord. Henk was aanwezig bij het gesprek in ’s-Hertogenbosch, in de tuin van één van de omwonenden. “Ik waardeer de moeite die de staatssecretaris neemt om in gesprek te gaan en te luisteren naar onze zorgen. De staatssecretaris noemde dat zij zelf is opgegroeid in een boerderij langs het spoor. Door de jaren heen is er wel wat veranderd, er rijden veel meer treinen. Het is knap dat dit kan, maar vooral het rijden van treinen in de nacht vind ik dit een volstrekt slecht idee.” 

Breder probleem

“Je merkt dat het rijden van goederentreinen en de trillingen van treinen een breder probleem is”, vervolgt Henk. “Op veel meer plekken in het land is dit een issue. Een trein is beter voor het milieu dan bijvoorbeeld vervoer over de weg, maar voor het leefmilieu voor omwonenden vind ik het slechter. Hier vragen we vanuit Goederentreinen Nee aandacht voor. Vooral goederentreinen in de nacht zorgen voor overlast. Onderzoek laat zien dat geluid en trillingen een bedreiging zijn voor de volksgezondheid”. 

Wie is Goederentreinen Nee?

Het Actiecomité Goederentreinen Nee bestaat uit 38 mensen uit ’s-Hertogenbosch (Maaspoort, Orthen, het Zand Noord en Zuid, Paleiskwartier en Vughterpoort), Vught (Noord en Zuid) en Boxtel. Het comité wordt gesteund door verschillende wijkraden en gemeenten.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Goederentreinen Nee

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers