Internationale aandacht voor verbinden natuurgebieden

Nieuws

Gepubliceerd op 10 september 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 14:33 uur

De manier waarop Nederland versnipperde natuurgebieden weer aan elkaar verbindt krijgt wereldwijde belangstelling. Tijdens een internationale conferentie van 11 t/m 14 september over ecologie en infrastructuur brengen deelnemers onder andere een bezoek aan de natuurbruggen die ProRail bouwt over het spoor.

Met het thema ‘grenzen oversteken voor een groenere en duurzamere infrastructuur’ delen ruim 300 deelnemers uit 26 landen tijdens de internationale IENE conferentie in Eindhoven kennis en ervaring over het milieu, vervoer en infrastructuur. Nederland is met het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) één van de voorlopers op het gebied van het verbinden van natuurgebieden. Het MJPO staat tijdens de conferentie dan ook volop in de aandacht tijdens workshops, presentaties en werkbezoeken.

Organisatie

ProRail is dit jaar één van de organisatoren van de conferentie, samen met onder andere Rijkswaterstaat. Tijdens de conferentie delen we op verschillende manieren onze kennis over duurzaamheid. Zo geven we workshops over de Aziatische Duizendknoop en over het gebruik van Big Data om te voorspellen waar dieren op het spoor komen. Ook brengen de internationale gasten een bezoek aan natuurbruggen die ProRail bouwt over het spoor, waaronder de natuurbrug Asselsche Heide en ecoduct De Mortelen.

Natuurbruggen en tunnels

Met de bouw en het intensieve gebruik van spoorwegen, vaarwegen en autowegen zijn natuurgebieden in de afgelopen decennia versnipperd geraakt. Daardoor hebben dieren en planten soms een onnatuurlijk klein leefgebied. Het MJPO is een samenwerking van het Rijk, de provincies en ProRail. Er zijn zo’n 215 knelpunten – plekken waar leefgebieden doorsneden worden - in kaart gebracht, waarvan 79 rondom het spoor. ProRail werkt aan het oplossen van die spoorknelpunten. Zo leggen we bijvoorbeeld natuurbruggen en tunnels voor dieren en planten aan.

Veilig oversteken

Dankzij het verbinden van natuurgebieden kunnen dieren het spoor, de weg en het water ongedeerd passeren. En ontstaat er een netwerk van natuurgebieden. Hierdoor wordt het leefgebied van allerlei dieren een stuk groter. En ook de mens profiteert. De spoorweg wordt veiliger en we kunnen blijven genieten van de diverse natuur die Nederland rijk is.

 

 

 

Wat is ERTMS?

Treinen veilig en sneller laten rijden, ook de grens over. Dat is wat we doen met de invoering van ERTMS. Bekijk de nieuwe video hierover.

Bekijk de video

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers