Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

ProRail en BAM aan de slag op treinstation Schiphol Airport

Nieuws

17 februari 2022

Het treinstation van Schiphol Airport gaat op de schop. ProRail en bouwbedrijf BAM Infra Nederland hebben een contract ondertekend om ervoor te zorgen dat het station in de toekomst veilig en comfortabel blijft.

Vervoersknooppunt

ProRail verwacht een reizigersgroei van 30 procent in 2030. Station Schiphol Airport wordt zonder verbouwing te krap om deze groei aan te kunnen. Daarom starten we, naar verwachting, in het voorjaar van 2023 met de verbouwing van het treinstation. Dit is de eerste stap in de samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Haarlemmermeer, de Vervoerregio Amsterdam, NS, Schiphol en ProRail. Het doel is om van het gehele Schiphol Airport een comfortabel en veilig vervoersknooppunt te maken.

Arjan Bieshaar (projectdirecteur MKS), Harro Homan (regiodirecteur ProRail) en Henk Post (directeur BAM Infra Regionaal) na de ondertekening van het contract
Arjan Bieshaar (projectdirecteur MKS), Harro Homan (regiodirecteur ProRail) en Henk Post (directeur BAM Infra Regionaal) na de ondertekening van het contract

Hellingbanen en (rol)trappen

BAM Infra gaat de bestaande ‘stijgpunten’ aanpakken: dit zijn de hellingbanen en de roltrap-trap-combinaties die van de treinperrons naar Schiphol Plaza leiden. De hellingbanen worden vervangen door vaste trappen en de roltrap-trap-combinaties worden vervangen door dubbele roltrappen. De bestaande liften gaan we renoveren. Verder komen er brandweringen rondom de stijgpunten en de liften en worden technische ruimten aangepast. Het uitwerken van het ontwerp en de voorbereiding gebeurt dit jaar. De verbouwing start naar verwachting in het voorjaar van 2023.

Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord ProRail: “Met deze werkzaamheden maken we van station Schiphol Airport een aangenamere en veiligere plek. Het station kent momenten waarin het erg druk is en de perrons volraken met reizigers. Dat is onprettig en moet na de verbouwing verleden tijd zijn. Tegelijk bereiden we ons voor op de toekomst. Zo zijn we na deze verbouwing ook klaar voor de komst van de Airport Sprinter, waar de introductie nu van wordt voorbereid.”

Met deze werkzaamheden maken we van het station een aangenamere en veiligere plek.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Van perron naar de bus

Op de langere termijn worden op het treinstation ook nieuwe stijgpunten gerealiseerd, die een directe verbinding vormen met het bovengelegen busplatform. Op die manier kunnen reizigers rechtstreeks van en naar het perron richting de bus en lopen zij niet via Schiphol Plaza.

Henk Post, directeur bij BAM Infra Regionaal: “We zijn blij dat we onze jarenlange relatie met ProRail en Schiphol verder voortzetten met dit project. Dit vormt een stevige basis voor deze uitdagende klus. Op basis van onze nauwe samenwerking en ervaring zijn we met elkaar in staat tot het beste resultaat te komen. Dit alles voor een mooier Schiphol.”

Aanpassingen nodig

De werkzaamheden op het treinstation zijn onderdeel van het complexe bouwproject Multimodale knoop Schiphol (MKS). Het doel van MKS is het realiseren van maatregelen om de capaciteit te vergroten en daarmee veiligheid en kwaliteit te garanderen van de treinperrons, Schiphol Plaza en het busstation.

Arjan Bieshaar, projectdirecteur MKS: “De MKS brengt op een relatief klein gebied veel functies samen. Het treinstation bijvoorbeeld, dat is uitgegroeid tot een van de vijf grootste stations van Nederland. De huidige MKS is gebouwd in de jaren ’90 en aanpassingen zijn nodig om voldoende capaciteit te creëren voor het groeiende aantal reizigers.”

“Schiphol, ProRail, NS, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeente Haarlemmermeer en VRA sloegen de handen ineen om gezamenlijk het hele gebied aan te pakken. De samenwerking met BAM is voor ons een belangrijke mijlpaal omdat dit ons weer een stapje dichterbij het uiteindelijke resultaat brengt: een veilig en overzichtelijk gebied waar ruimte is voor het groeiende aantal reizigers.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers