ProRail genomineerd voor Computable Award
Nieuws
ProRail is door het tijdschrift Computable uitgeroepen tot één van de 10 genomineerden voor de Computable Awards 2018. Samen met ICT-bedrijf CGI en NS heeft ProRail het hele spoor in 3D nagebouwd. Hiermee onderzoeken we welke innovatieve ideeën aanslaan om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden.
De Computable Awards zijn uitgegroeid tot de belangrijkste ICT-prijzen in de zakelijke markt in Nederland. Op 24 mei pitchen de 10 genomineerden hun project in de categorie ‘ICT-project van het jaar bij de Overheid’. De vijf winnaars gaan door naar de shortlist, waarna een jury en het publiek mogen stemmen om zo de uiteindelijke winnaar te bepalen.
Ideale omgeving
Wat de 3D-omgeving uniek maakt is dat elk stuk spoor in Nederland automatisch in te lezen en te visualiseren is. De 3D-omgeving is onderdeel van de NEO-simulator (NEO staat voor Nextgeneration Experimenteren en Onderzoeken), waaraan bestaande en toekomstige systemen van ProRail en van vervoerders kunnen worden gekoppeld. Zo kunnen we waarheidsgetrouw en zonder het treinverkeer te belemmeren innovaties veilig, snel en realistisch ontwikkelen, verkennen, testen en invoeren. Het is door CGI technisch zo gemaakt dat treinen die buiten rijden met (virtuele) treinen in NEO in scenario’s samen kunnen komen.
Volop in gebruik
We hebben een proef gedaan met kortere remwegen, waarbij we seinen dichter op elkaar hebben gezet. Ook doen we simulatieonderzoek met een treinverkeersleider en een goederenmachinist naar het rijdend intakken van goederentreinen tussen reizigerstreinen (16 per uur) bij Amsterdam Westhaven. Op het programma staan onder meer een veiligheidsonderzoek naar innovatieve hulpmiddelen in de cabine voor NS-machinisten en een onderzoek naar zelfrijdende treinen. De onderzoeken zijn gericht op de treinverkeersleiding van ProRail en de machinist en zijn/haar interactie met de seinen, beveiliging en verkeersleiding. Daarom werken we hierin samen met NS.
ProRail innoveert
ProRail is altijd op zoek naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Voor innovaties van marktpartijen hebben we de InnovatieHUB, een platform om de markt te stimuleren om met ideeën te komen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.