Waarom campagne voeren nog steeds nodig is

Nieuws

31 oktober 2016

Nog even snel oversteken terwijl de rode lampen branden en de bellen rinkelen. We zien het nog te vaak gebeuren. Levensgevaarlijk! Vorig jaar waren er in totaal 33 aanrijdingen op overwegen. Dit jaar staat de teller op 20.

#Doehetveilig

31 oktober start ProRail de veiligheidscampagne om mensen te wijzen op de gevaren van dergelijk gedrag bij overwegen. Centraal in de nieuwe campagne staat Jandino Asporaat. In de campagne “doe het veilig” wijst hij met name jongeren op gevaarlijk gedrag bij overwegen. De jongeren zijn in het verkeer vaak afgeleid door koptelefoontjes en gebruik van social media. In radiospots die o.a. op Spotify worden afgespeeld en via social media brengt hij de boodschap van ProRail aan de man. ProRail zoekt met deze campagne met dubbelzinnige grappen de grenzen op om duidelijk te maken dat er met treinverkeer niet te spotten valt.

Video en radiospots

Bekijk de campagnespotjes en beluister de Spotify radiospot:

Geen extra info beschikbaar
Geen extra info beschikbaar

De cijfers

Dit jaar vonden er 20 aanrijding plaats op overwegen. Vier mensen verloren daarbij het leven, 1 persoon raakte daarbij zwaargewond, 1 licht gewond. Ook raakte 6 treinreizigers licht gewond bij een aanrijding in Dalfsen. Gevaarlijk gedrag is de belangrijkste oorzaak van ongevallen bij overwegen. Veruit de meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen. 7 van de 20 ongevallen vonden in 2016 plaats op niet actief beveiligde overwegen. Het aantal is aanrijdingen, dodelijke slachtoffers en gewonden is wel lager dan voorgaande jaren. Toch blijft het nodig campagne te voeren. Tegenover die 4 dodelijke slachtoffers staat een veelvoud aan mensen die door het oog van de naald kruipen en hun onbezonnen actie niet met hun leven bekopen. Te vaak denken mensen dat het ze nog even onder de slagbomen door kunnen glippen. Door ‘stoer’ gedrag bij overwegen zijn jongeren vaker betrokken bij net-niet ongelukken bij overwegen. Niet doen dus! 1 minuut tijdswinst is je leven niet waard.

Trend

Sinds 2008 zijn er 330 aanrijdingen op overwegen geregistreerd. Daarbij overleden 98 mensen en raakten 23 mensen zwaargewond. Veruit de meeste ongevallen zijn er gebeurd met personenauto's (130). In 82 gevallen betrof het een voetganger, of (brom-)fietser. Het aantal ongevallen is sinds 2008 gedaald. In 2015 vonden er overigens meer ongevallen met dodelijke afloop plaats dan het jaar ervoor. 2014 kende een laag aantal ongevallen op overwegen, zeven mensen kwamen toen om het leven. 

Ieder ongeval één teveel

Ieder ongeval is ons één teveel. Niet aan de regels houden bij overwegen is niet alleen levensgevaarlijk, maar heeft ook grote impact op machinisten, conducteurs, hulpverleners en omstanders. Ook raakt het treinverkeer na een (bijna) ongeval urenlang ontregeld.

Meer informatie over de campagne en veiligheid rond het spoor vind je op prorail.nl/veiligheid.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers