Wat doen spooraannemers om overlast voor omwonenden te beperken?

Nieuws

20 oktober 2015

Van de werkzaamheden rond Utrecht Centraal hebben treinreizigers straks veel plezier, maar voor de omwonenden brengt het tot die tijd de nodige onrust met zich mee. Op welke manier houden aannemers daar rekening mee? En hoe beperken zij de overlast tot een minimum?

“Om te beginnen, hebben we daarvoor een eigen omgevingsmanager die in contact staat met zowel onze opdrachtgever ProRail als met de omwonenden”, vertelt Bart Arreman. Hij is realisatiemanager bij U-centRaal, een bouwcombinatie van VolkerRail en BAM Rail. “De omgevingsmanager overlegt met ProRail over de werkzaamheden die overlast met zich mee kunnen brengen en aan de hand daarvan informeren we de bewoners. Afspraak is dat we niet bij elke activiteit een aparte brief of mail naar de omwonenden sturen, dan hebben mensen het overzicht niet meer. We maken daarom een kwartaaloverzicht. En soms nodigen we de buurtbewoners ook uit op ons werk. Dan laten we zien welke maatregelen we treffen, en hoe.”

80.000 vrachtwagentransporten minder

Om vrachtwagens zo min mogelijk door de wijk te laten rijden, is er een zogenoemd ‘aannemerseiland’ gecreëerd. “Dat ligt vér van de woonwijk. Daarvandaan brengen we de materialen naar de werkplek, vaak per trein, om het aantal vrachtwagens dat door woonwijken rijdt te beperken. Zo hebben we in twee jaar tijd ruim 80.000 vrachtwagentransporten in en om het centrum van Utrecht kunnen voorkomen.”

En geluidsoverlast?

“We kiezen voor methodes, waarmee we altijd onder de afgesproken normen blijven. In plaats van beton te hakken, gebruiken we dan bijvoorbeeld een zaag. Verder is ‘bewust zijn van de omgeving’ een standaardonderwerp in onze bijeenkomsten met alle uitvoerenden.”

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers