Foto's: veilige oversteek voor dieren in de maak

Nieuws

12 februari 2018

De spoorlijn Haarlem - Zandvoort loopt dwars door een prachtig duingebied, waar allerlei soorten dieren wonen. Om dieren veilig over het spoor te helpen bouwt ProRail een 'oversteekhulp': natuurbrug Duinpoort. De landhoofden van de brug zijn bijna klaar, begin maart gaan de liggers er op.

Groter leefgebied voor dieren

Ten noorden van het spoor tussen Zandvoort en Haarlem liggen de Kennemerduinen en het Kraansvlak. En aan de zuidkant liggen het landgoedbos De Koningshof en landgoed Elswout. Deze natuurgebieden zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De nieuwe natuurbrug over het spoor verbindt straks noord en zuid. Zo krijgen veel dieren een groter leefgebied en kunnen ze zich beter voortplanten en verspreiden. Natuurbrug Duinpoort is deze zomer klaar voor gebruik.

Van reeën tot aardbeienvlinders

Dieren zoals reeën, boommarters, zandhagedissen en hazelwormen gaan straks de oversteek wagen. Maar ook insecten zoals zandloopkevers en vlinders. Bijvoorbeeld bruine eikenpages, heivlinders en aardbeienvlinders. Ook veel plantensoorten hebben baat bij natuurbrug Duinpoort.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in dit duingebied aangelegd wordt. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben. Lees meer over de natuurbruggen op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Natuurgebieden verbinden in heel Nederland

Met de bouw en het intensieve gebruik van spoorwegen, vaarwegen en autowegen zijn de natuurgebieden in Nederland in de afgelopen decennia versnipperd geraakt. Daardoor hebben dieren en planten soms een onnatuurlijk klein leefgebied. Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) brengt daar verandering in, in heel Nederland. Meer weten? Klik hier.

Financiering en samenwerkingspartners

De aanleg van ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers