MIRT-verkenning Oude Lijn : Denk mee

De zuidelijke randstad is de dichtstbevolkte regio van Nederland. Het is een regio die de komende jaren fors groeit, in economie, mensen en woningen. Zonder goed werkend en duurzaam vervoer is die groei niet mogelijk. Met een overkoepelende aanpak - in opdracht van de regio en het Rijk - verkennen we de komende jaren hoe we de regio per trein bereikbaar kunnen houden. Jij kan hierover meedenken.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024.

De verkenning

Langs de Oude Lijn - de spoorlijn tussen Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht - komen in de toekomst ongeveer 170.000 nieuwe woningen en 85.000 extra werkplekken. ProRail onderzoekt hoe we stap voor stap meer treinen kunnen laten rijden en nieuwe stations kunnen openen bij de (nieuwe) woonwijken: station Rijswijk Buiten, Schiedam Kethel, Rotterdam van Nelle en Dordrecht Leerpark.

Vragen die we in de verkenning beantwoorden zijn bijvoorbeeld: hoe passen de treinen en ook de nieuwe stations in de dienstregeling? Over welke sporen gaan de treinen rijden? Welke verbouwingen zijn nodig aan het spoor en bij de stations? Hoe worden de twee extra sporen tussen Delft en Schiedam ingepast in het landschap?

Participatie met de omgeving

Het is een puzzel die we niet alleen willen leggen. Jij kan daarbij helpen. Welke ideeën, vragen of aandachtspunten heb jij als (toekomstige) omwonende of reiziger? We organiseren vier participatierondes met een brede omgeving. Dus van scholier tot omwonende of reiziger. De eerste informatiebijeenkomst was in december 2023. Toen hebben we de omgeving meegenomen in de opgave, in het proces en in de planning. In de meedenksessies in februari 2024 hebben we input opgehaald vanuit de omgeving voor de mogelijke oplossingsrichtingen. Dus echt ideeën die we kunnen meenemen in het ontwerpproces.

In de derde bijeenkomst in april 2024 halen we aandachtspunten op en beantwoorden we vragen bij de oplossingsrichtingen. In de laatste bijeenkomst in juni 2024 toetsen we het draagvlak op ons concept Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen. De data en locaties voor de bijeenkomsten in april en juni volgen zo snel mogelijk via deze webpagina.

Participatieronde 3

In april organiseren we opnieuw bijeenkomsten in de vier gebieden. We geven dan een tussenstand van onze studie. We laten zien wat we hebben gedaan met de inbreng van de meedenksessies in februari. Je mag alle bijeenkomsten bijwonen of een deel ervan. De data vind je alvast hieronder. Meer informatie over locatie en tijden volgt binnenkort.

  • Woensdag 3 april in Schiedam (gebied Schiedam, Midden-Delfland en Delft-Zuid)
  • Donderdag 4 april in Rijswijk (gebied Delft Centrum, Rijswijk en Den Haag)
  • Dinsdag 9 april in Rotterdam (gebied Rotterdam)
  • Donderdag 11 april in Dordrecht (gebied Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht)

Direct reageren Direct reageren

Bekijk waar we gaan onderzoeken op de kaart Bekijk waar we gaan onderzoeken op de kaart

Bekijk de webinar over de Oude Lijn terug Bekijk de webinar over de Oude Lijn terug

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en je ontvangt automatisch e-mails over ontwikkelingen in dit project.

Ga naar het formulier Ga naar het formulier

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers