Uitbreiding station Nijmegen : Tracébesluit

De staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor PHS Nijmegen en westentree het tracébesluit vastgesteld en bekendgemaakt in de Staatscourant van 18 mei 2022. Hierop zijn beroepen ingediend bij de Raad van State. Op 6 september 2023 is de uitspraak geweest en zijn de beroepen ongegrond verklaard. Hiermee is het tracébesluit onherroepelijk geworden.

Nijmegen

Het aantal reizigers en goederen over het spoor neemt toe. Het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt op drukke trajecten voor voldoende ruimte voor reizigers (met elke tien minuten een trein) en goederenvervoer. Een van die trajecten is de lijn Schiphol – Utrecht – Nijmegen. Om een betrouwbare dienstregeling te kunnen rijden op deze lijn zijn aanpassingen nodig in Nijmegen.

Kijk bij onderstaande onderwerpen om meer te weten over het proces, over het tracébesluit en over de volgende stappen.

Dit gaan we doen

Om een betrouwbare dienstregeling te bereiken vergroten we de spoorcapaciteit in Nijmegen door de bouw van een derde perron en passen we sporen en wissels aan om sneller het station in- en uit te rijden. Ook verbeteren we het station voor de reizigers door de tunnel aan te passen en liften en trappen uit te breiden.

Deze ontwikkelingen bieden de kans om aan de westzijde van het station een nieuwe volwaardige toegang te maken: de westentree. Dit doen we mede in opdracht van de gemeente Nijmegen. Op het opstelterrein nabij de wijk Wolfskuil zorgen we voor meer ruimte om treinen overdag en in de nacht te parkeren. Ook maken we daar treinen van binnen schoon en doen we technische controles.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers