DubbelDuurzaam : Anuna de Wever en Eva Dijkema

Wat vind je van de klimaatcrisis, klimaattop en duurzaam reizen in Europa? We vroegen het Belgische klimaatactiviste Anuna de Wever en Eva Dijkema, beleidsadviseur duurzaamheid bij ProRail. “Als we niets aan het huidige beleid doen, wordt de wereld drie tot vier graden warmer”, zegt Anuna. Het is dus tijd voor actie! Maar wat moet het eerst?

Anuna de Wever en Eva Dijkema
Anuna de Wever en Eva Dijkema

Anders reizen

 “We moeten een samenleving bouwen die openstaat voor slow and sustainable travel. Ik bouw daar ook aan mee. Iedereen moet begrijpen dat de vliegindustrie in dit tempo binnenkort 20 procent van de uitstoot geeft”, vindt Anuna. Ze vervolgt: “Stoppen met vliegen is een van de meest impactvolle acties die je als individu kan inzetten tegen de klimaatcrisis. Ik weiger nog te vliegen. Ik wil duurzaam reizen en biodiversiteit respecteren in plaats van onze wereld uitbuiten.” 

Ook Eva ziet hoe groot de impact van vliegen is en ziet kansen. “Het spoor zou eigenlijk de basis moeten zijn van een duurzamer klimaatbeleid in de mobiliteitssector. Het kost soms meer tijd en moeite, maar je kunt nu met de trein al goed op veel plekken komen.” 

Ze vindt het de tijd en moeite dan ook meer dan waard. “De impact van de luchtvaart op klimaatverandering is zo enorm, dat ik het voor mezelf niet meer kan verantwoorden om achteloos een citytrip per vliegtuig te boeken.

Ik wil duurzaam reizen en biodiversiteit respecteren in plaats van onze wereld uitbuiten.

Anuna de Wever Belgische klimaatactiviste

Afkicken

Alleen met de trein komen we er niet. Er is meer nodig om de klimaatcrisis in te perken. “We moeten totaal afkicken van het gebruik van fossiele energie en niet hernieuwbare grondstoffen,” zegt Eva. En wat haar betreft blijft het daar niet bij: “Ook moeten we afkicken van het idee dat alles altijd maar meer en groter moet worden.”


Anuna wil ook dat we direct stoppen met fossiele brandstoffen. “Maar het ontbreekt nu nog aan politieke moed. Politici moeten durven wegstappen van het huidige systeem van massaconsumptie, kapitalisme en uitbuiting. We moeten daarom enorm investeren in hernieuwbare energie en meer prioriteit geven aan mensenrechten. Miljoenen mensen lijden nu al elke dag onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Het systeem moet veranderen.”

Ik kan het voor mezelf niet meer verantwoorden om achteloos een citytrip per vliegtuig te boeken.

Eva Dijkema Beleidsadviseur duurzaamheid bij ProRail

Verandering

“De westerse landen vervuilen het hardst, verbruiken het meest en zijn het meest vermogend.  Zij zouden dus de rem nog veel harder moeten intrappen,” vindt Eva. “Europa en de lidstaten moeten hierin toch echt vooroplopen. Klimaatverandering vraagt om net zo'n crisisaanpak als bij de COVID19 pandemie.”


Ook volgens Anuna ligt de bal bij politici, beleidsmakers en de bedrijfswereld. “Zij hebben invloed op het in standhouden van het huidige beleid en zijn ook degene die de tools hebben om dat systeem te veranderen. Zij kunnen investeren in de juiste dingen. Jammer genoeg weten we uit ervaring dat er vaak niet genoeg actie wordt ondernomen op bijvoorbeeld de COP's. Daarom is het zo belangrijk dat er activisten aanwezig zijn. Het moet radicaal ambitieuzer en we zullen op tafel blijven kloppen tot dit gebeurt.”

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers