DubbelDuurzaam : Marjan Minnesma en Rozemarijn van 't Einde

Het gaat niet goed met de opwarming van de aarde. De stijging van maximaal 1,5 graad was dan ook hot topic op de Klimaattop in Glasgow. Van over de hele wereld kwamen politici samen om knopen door te hakken en de opwarming tegen te gaan. Maar wat moet er anders, welke rol speelt het spoor en gebeurt er wel genoeg? We vragen het aan Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en Rozemarijn van ’t Einde van Extinction Rebellion.

Onder de duizend kilometer zou niemand meer moeten vliegen.

Marjan Minnesma CEO Urgenda

Klimaatneutraal reizen

“Het zou de norm moeten zijn om klimaatneutraal te reizen”, vindt Rozemarijn. De 29-jarige klimaatactiviste maakt zich hard voor het lot van de aarde bij Extinction Rebellion en De Klimaatwakers. “Het is raar dat de keuze om de aarde wel of niet onherstelbaar te beschadigen bij de consument wordt gelegd. Je zadelt mensen op met een enorme verantwoordelijkheid, maar niemand wil een dode aarde.”

Marjan Minnesma en Rozemarijn van 't Einde
Marjan Minnesma en Rozemarijn van 't Einde

Geen keuze

De keuze voor klimaatneutraal reizen moet niet alleen bij de reiziger liggen, vindt ook Marjan Minnesma. Treinreizen zou een makkelijke keuze moeten zijn. Volgens haar ligt die taak bij beleidsmakers: “Verbied korte vluchten en maak andere vluchten heel duur. Onder de duizend kilometer zou niemand meer moeten vliegen. Maak in plaats daarvan internationaal treinverkeer makkelijker toegankelijk en beter betaalbaar.”

Een taak voor Nederland

De overheid moet flink aanpoten volgens Marjan: “Het is belangrijk dat we de uitstoot binnen tien jaar bijna tot nul krijgen. Dus niet binnen dertig jaar, daar is het veel te urgent voor. Als je wel mikt op 2050, zijn we te laat en wordt het zeker 2,5 graad warmer. Dat moeten we voorkomen.” Marjan vestigt haar hoop op het nieuwe kabinet. “Zij kunnen ervoor zorgen dat de industrie minder uitstoot. Maar dat vraagt wel om beter beleid en meer steun.”

Niemand wil een dode aarde, daarom moet klimaatneutraal reizen de norm worden.

Rozemarijn van 't Einde Klimaatactiviste

Schurken

In dit tempo gaat het te langzaam. Daar zijn zowel Marjan als Rozemarijn het over eens. “De houding van Nederland is ronduit beschamend”, zegt Rozemarijn. “We zetten andere landen aan om sneller te handelen, maar lopen zelf achteraan. We moeten juist vooroplopen en niet de geschiedenis ingaan als de schurken van de klimaatcatastrofe.”

Levens redden

Toch ligt het lot van de wereld niet alleen bij de politiek volgens Rozemarijn. “Ook de pers moet eerlijker verslag doen over de ernst en omvang van de crisis.” Bovendien moet ieder individu in actie komen, want daar worden wél stappen gezet. “Veel doorbraken worden bereikt door burgers die het er niet bij laten zitten en in actie komen. En dat moeten we blijven doen. Iedereen die zich uitspreekt kan levens redden.”

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers