Waarom doet ProRail pilots voor alternatieve onkruidbestrijding?
Veelgestelde vraag
ProRail werkt aan een toekomst zonder chemische onkruidbestrijding. Glyfosaat en andere chemische middelen staan wereldwijd ter discussie vanwege mogelijke schadelijke effecten op milieu, biodiversiteit en volksgezondheid. Daarom testen we duurzame alternatieven die het spoor veilig en betrouwbaar houden, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
In samenwerking met internationale partners en het Europese LIFE-project NATURE RAIL voert ProRail meerdere pilots uit met innovatieve methoden voor onkruidbestrijding op en rond het spoor. Deze pilots vinden plaats op verschillende locaties in Nederland en richten zich op het ballastbed en het schouwpad. De onderzochte methoden zijn:
- Groen pad: eze pilot richt zich op het creëren van een veilig begaanbaar pad met laagblijvende grassoorten. Er wordt onderzocht welke zadenmengsels het meest geschikt zijn. In het Railcenter in Amersfoort zijn drie teststroken aangelegd, elk met een verschillende voorbehandeling.
- De robotmaaier: Deze pilot onderzoekt de effectiviteit van een robotmaaier voor onkruidbestrijding. In de tweede helft van 2025 geven we hier vervolg aan.
- Cryogeen: Deze bevriezingsmethode gebruikt vloeibare stikstof voor vegetatiecontrole. De stikstof (-196 graden Celsius) wordt op de planten aangebracht, waardoor de temperatuur snel daalt en ijskristallen in de plantencellen ontstaan. Dit leidt tot het afsterven van de plant.
- Elektriciteit: Dit is een onkruidbestrijdingsmethode waarbij elektriciteit door planten wordt geleid. Het apparaat beschadigt de celwanden van de plant onherstelbaar. Dit resulteert in een langdurige bestrijding van onkruid.
- UV-licht: Deze pilot onderzoekt de effectiviteit van UV-licht bij onkruidbestrijding. Er wordt gewerkt aan een programma van eisen voor een machine die deze methode kan toepassen.
- Pelargonzuur: Dit is een chemisch middel uit de zogeheten green chemistry. Het is snel afbreekbaar en heeft minder milieueffecten. ProRail test de effectiviteit van pelargonzuur op het schouwpad. Ook onderzoeken we of meerdere intervallen of een andere dosering effectiever zijn.
Het doel is om uiterlijk in 2028 volledig te stoppen met chemische onkruidbestrijding, mits de alternatieven effectief en veilig toepasbaar zijn. Zo dragen we bij aan een lagere milieubelasting en beschermen we mens, dier en natuur. Deze aanpak sluit aan bij onze bredere duurzaamheidsmissie: het spoor is een van de meest duurzame vormen van vervoer, en wij willen ook het beheer en onderhoud van het spoor zo duurzaam mogelijk maken.
Lees hier meer over onkruidbestrijding door ProRail.