ProRail doet aangifte tegen AVROTROS

Nieuws

14 november 2017

Spoorbeheerder ProRail gaat aangifte doen tegen de makers van het AVROTROS-programma Hunted. In het tv-programma werden maandagavond 13 november beelden getoond waarop een speldeelnemer zich op verboden terrein, dicht langs het spoor bevindt.

Beelden

Op de beelden van het AVROTROS-programma Hunted moeten de deelnemers van het spel uit handen blijven van het fictieve opsporingsteam. Hierbij is alles geoorloofd, behalve het overtreden van de wet, aldus het programma zelf. Helaas is dat in de aflevering van maandagavond 13 november niet gelukt. Eén deelnemer kiest het spoor als zijn vluchtroute. Hiermee heeft hij de wet overtreden en zichzelf in gevaar gebracht.

Leuk zo’n entertainmentprogramma als @HuntedNL , maar doe dit niet langs het spoor @PubliekeOmroep . Levensgevaarlijk en levert veel treinvertraging op! #spoorlopers #npo3#ProRail pic.twitter.com/6Fp1S7gngv

— OvDRail_Joost (@OvDRail_Joost) 13 november 2017

Levensgevaarlijk en traumatiserend

Spoorlopen is levensgevaarlijk en verboden. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Naast dat dit je leven kan kosten, werken dit soort aanrijdingen zeer traumatiserend voor spoorwegpersoneel, hulpverleners en andere getuigen. In de nacht van 14 op 15 juli 2017 waren er nog twee dodelijke slachtoffers te betreuren toen een trein twee jongens, die op het spoor liepen bij Elst, aanreed.

Vertraging

Het gaat hier om een levensgevaarlijke actie gaat, maar spoorlopen levert dagelijks ook behoorlijk wat treinvertraging op. Wanneer een persoon zich onbevoegd langs het spoor bevindt, krijgen treinen een ‘aanwijzing’ om langzaam te rijden totdat het spoor weer veilig is. Dit zorgt voor flinke filevorming op het spoor en regelmatig uitvallende en vertraagde treinen.

Voorkomen

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd om spoorlopen tegen te gaan. In samenwerking met het Spoorwegmuseum heeft ProRail ‘de spoorloper’ ontwikkelt waarin je kunt ervaren hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein. Een ongewenste verrassing die de spoorloper bij het prorgramma Hunted ook had kunnen overkomen.

Boetes

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van ProRail voeren dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand onbevoegd langs het spoor loopt.

Aangifte

Op dit soort domme acties heeft ProRail een streng beleid. Tegen iedere spoorloper doet ProRail aangifte, ook als dit later wordt ontdekt op social media.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers