Afwaarderen overweg Dolderseweg uitgesteld door geldgebrek

Nieuws

17 juli 2025

Gemiddelde leestijd: {time} minuut Gemiddelde leestijd: {time} minuten

Gemeente Zeist en ProRail pauzeren het project rond de afwaardering van de overweg Dolderseweg in Den Dolder. Er is op dit moment onvoldoende geld beschikbaar om de kortsluitroute voor het snelverkeer te gaan bouwen. Samen met de gemeente Zeist en provincie Utrecht zetten we ons in om alsnog de financiering rond te krijgen. Tot die tijd ligt het project stil.

Belangrijke stap 

De overweg aan de Dolderseweg is een drukke en risicovolle overweg. In februari is een voorkeursvariant vastgesteld om deze overweg af te waarderen en de veiligheid in het gebied te verbeteren. De gekozen oplossing is ontwikkeld in overleg met gemeente, provincie Utrecht, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere partners. Deze variant draagt bij aan de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Den Dolder. 

De uitvoering kost circa 20 miljoen euro, maar dat geld is op dit moment niet beschikbaar. Zonder extra financiering kunnen we geen besluit nemen om deze variant ook echt uit te voeren. Daarom zoeken we samen met gemeente Zeist en provincie Utrecht naar aanvullende middelen, onder meer via een lobby richting Tweede Kamer.

Veiligheid topprioreit

Harro Homan, regiodirecteur ProRail: “We vinden het ontzettend jammer dat het project voor de afwaardering van deze voorlopig is gepauzeerd. Samen met de gemeente Zeist hebben we hier jarenlang hard aan gewerkt. Het besluit voelt als een stap terug, juist omdat de veiligheid op overwegen voor ons allebei topprioriteit is.”

Deze overweg raakt aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veiligheid. Volgens zowel ProRail als de gemeente is er nadrukkelijk geen sprake van afstel van de plannen. "De ambitie blijft, de urgentie ook”, zegt Harro. "Sinds 2020 hebben hier 24 (bijna-)incidenten plaatsgevonden, waarvan een aantal echt hele heftige, dat getal moet echt omlaag.” 

Meer treinen 

In de huidige situatie rijden er negen treinen per uur tussen Utrecht en Den Dolder en zeven tussen Amersfoort en Den Dolder. In de toekomst wordt het aantal treinen op dit traject verder uitgebreid. 

Vooruitlopend op die groei zijn maatregelen nodig om de risico’s op en rond overwegen te beheersen. De afwaardering van de Dolderseweg zou zo’n maatregel zijn. Nu die stap voorlopig niet gezet kan worden, onderzoeken we of alternatieve maatregelen op andere locaties mogelijk zijn. 

Wat nu? 

De gemeente werkt aan een lobbyvoorstel richting het Rijk. Wij ondersteunen deze inzet actief, omdat wij blijven geloven in de noodzaak en meerwaarde van het project voor Den Dolder én het spoor. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers