Alle stations in Nederland toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Nieuws

31 oktober 2017

Jarenlang is eraan gewerkt en nu is het zover: alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers. 90 kilometer aan geleidelijnen is er in totaal aangelegd. De Oogvereniging en ProRail vieren deze mijlpaal op dinsdag 31 oktober in Amersfoort.

90 kilometer geleidelijnen

De 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen zijn overal op dezelfde manier aangelegd. Daardoor kunnen blinden en slechtzienden hun weg in principe op ieder station vinden, ook als ze er nog niet eerder geweest zijn. Bij liften en trappen hangen voelbare bordjes die bijvoorbeeld vertellen naar welk perron een trap leidt. Verder zijn er meer dan 5.000 gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt, zijn obstakels uit looproutes weggehaald en zijn er voelbare stationsplattegronden ontwikkeld van de vier grootste stations. 

'Lang gekoesterde wens'

Joep Aarts, directeur Oogvereniging: “Wat nu gerealiseerd is, is een lang gekoesterde wens. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking van de Oogvereniging en ProRail. Vele enthousiaste en betrokken vrijwilligers hebben eraan meegewerkt.” Pier Eringa van ProRail: “We zijn trots op de geleverde prestatie. We zijn wereldkampioen geleidelijnen leggen. Nergens ter wereld zijn alles stations geschikt gemaakt voor blinde en slechtzienden. En we willen graag dat mensen die blind of slechtziend zijn de voorzieningen optimaal gaan gebruiken. Wat we willen is dat mensen geïnspireerd raken om te reizen.” 

Feiten en cijfers:

  • 410 stations zijn voorzien van (nieuwe) geleidelijnen
  • 90 kilometer aan geleidelijnen is aangelegd
  • circa 5.000 verschillende beschrijvingen zijn gemaakt van veelgebruikte routes van de straat naar de perrons en terug
  • 2500 objectmarkeringen (gele klanktegels) zijn aangelegd
  • 250 km perronrandmarkering is aangebracht met contrasterende verf
  • Alle obstakels op de hoofdroute (zoals prullenbakken) zijn weggehaald
  • 800 voelbare bordjes zijn aangebracht op trapleuningen en bij liften
  • Van de 4 grootste stations - Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal - zijn voelbare stationsplattegronden gemaakt (pilot)

De film ‘Eenduidige en voorspelbare routegeleiding op stations’(NL en EN) en  de digitale brochures’ zijn vanaf 31 oktober te downloaden via prorail.nl/toegankelijkheid.
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers