Geen natte voeten door diepste punt onderdoorgang Heerhugowaard
Nieuws
Het diepste punt van de spooronderdoorgang in Heerhugowaard is bereikt. Op 10,5 meter onder NAP ligt de bodem van een waterberging van ruim 450 m3. Bob Ribberink, werkvoorbereider bij Hegeman Bouw en Infra, zorgt er met zijn team voor dat de bouwplaats droog blijft. “De pompen moeten altijd blijven draaien.”
Gat in de grond
Een gat in de grond, meer lijkt het niet als je er naar kijkt. Maar dit gat reikt tot 10,5 meter onder. Dat punt is afgelopen week bereikt. Bob vertelt waarom je zo diep moet graven: “De bovenkant van het spoor ligt al 1 meter onder NAP. Het spoordek is 2 meter dik, de doorrijhoogte van de spooronderdoorgang 4,5 meter. Dan is er nog de betonnen vloer van de onderdoorgang, die is ook een meter dik. En daaronder nog de waterberging waarin we 450 m3 regenwater kunnen opvangen. Die is ook twee meter hoog. Dan kom je, alles bij elkaar opgeteld op 10,5 meter onder NAP uit.”
Geen badkuip
De klus wordt al ruim 1,5 jaar voorbereid. Wat maakt het werk bijzonder? Bob: “Eigenlijk zijn er drie grote uitdagingen. De eerst is dat het werk op een hele kleine ruimte moet plaatsvinden, met veel bebouwing en nieuwbouw in de omgeving. Dat maakt dat we niet onbeperkt de ruimte hebben. In de bouwkuip hebben we daarom werkruimte gemaakt. Door damwanden te plaatsen konden we de bouwkuip uitgraven. Dat kun je nu herkennen door de metalen buizen (stempels) die tussen de damwanden zijn geplaatst. Zij geven extra steun om te voorkomen dat de bouwkuip instort.”
De bouwkuip moet ook droog blijven, zeker in een polder. “Dat is uitdaging twee. We verlagen het grondwaterniveau zodat de bouwkuip geen grote badkuip wordt,” legt Bob uit. Tot slot moet de omgeving zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden. Dat geldt voor zowel geluidsoverlast beperkt blijft. Ook moet grondwater niet onttrokken worden aan de omgeving als wij die verlagen.”
Dubbele pompen
Het droog houden van de bouwkuip is een grote uitdaging als je tot 10,5 meter onder NAP graaft. Daarom zijn er maatregelen genomen om waterfonteinen te voorkomen. Bob: “We gebruiken meerdere pompen, die kunnen elkaars werk overnemen op het moment waarop er één uitvalt. Ook kan de stroom uitvallen. Daarvoor hebben we een alternatief zodat de pompen kunnen blijven draaien. De pompen moeten altijd blijven draaien. Maar er zijn nog meer scenario’s waar we rekening mee hebben gehouden. Bijvoorbeeld als één van de stempels loslaat. We hebben daarom extra stempels geplaatst, zodat de constructie de druk alsnog aankan. Dit is maar één van de vele voorbeelden, we zijn dus goed voorbereid.”
Uitdagende klus
Voor Bob is het een speciaal project. Omdat de werkzaamheden in een complexe omgeving plaatsvinden en de verbetering in de toekomst groot is. “De omvang van het project maakt dat het een indrukwekkende klus is om aan te werken. Daarnaast heb je alle technische facetten die in het project aan bod komen zoals spoorbouw, het beton- en grondwerk, enzovoort. Voor al deze onderdelen verzorgen wij als team het gehele proces van ontwerp naar voorbereiding tot de uiteindelijke uitvoering. Dat maakt het leuke, leerzame en uitdagende klus om aan te werken met een eindresultaat waar we zeker trots op gaan zijn!”
Onderdoorgang Zuidtangent
De komende jaren bouwen we een spooronderdoorgang in de Zuidtangent in Heerhugowaard. Hiermee verdwijnt een risicovolle spoorwegovergang. Daarnaast verbetert de doorstroming op de weg én het spoor. We heffen een barrière in de gemeente Dijk en Waard op.
Meer nieuws
-
Vier weken intensief gewerkt op station Amsterdam Centraal
24 april 2025
-
Werkzaamheden op stations Den Haag Centraal komende week
24 april 2025
-
Vier dagen spoorwerk tussen Hengelo en Enschede
22 april 2025