Flitscamera’s geplaatst bij Brabantse overwegen
Nieuws
In de gemeentes Oisterwijk en Gilze-Rijen is de handhaving met flitscamera’s bij overwegen gestart. Weggebruikers die de rode knipperlichten en dalende spoorbomen negeren, kunnen vanaf maandag 9 september een boete verwachten voor hun gevaarlijke gedrag.
40 risicovolle overwegen
ProRail is gestart met het plaatsen van flitscamera’s bij spoorwegovergangen. Dat doen we in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld, en ProRail werkt samen met de betreffende gemeentes. De flitscamera’s worden geplaatst op ongeveer 40 risicovolle overwegen. De Spoorlaan in Oisterwijk is hier één van. Ook start eenzelfde handhaving op de overweg aan de Heusdensebaan.
De flitscamera aan de Tilburgseweg in Oisterwijk wordt op een later moment geplaatst. Ook in andere Brabantse gemeentes plaatst ProRail flitscamera’s. Precies een week eerder, op 2 september, startte de handhaving bij de overweg Julianalaan in Rijen. Ook wil ProRail in Boxtel, Vught en Den Bosch flitscamera’s plaatsen.
Negeren rood licht levensgevaarlijk
Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail: “We hebben helaas al te vaak gezien dat het negeren van de rode lichten echt levensgevaarlijk is. Naast onze inzet met campagnes en borden, hebben we met de flitscamera nu een middel waarmee we veilig gedrag ook echt kunnen afdwingen. Dat doen we in goede samenwerking met het OM en de wegbeheerders, zoals de gemeente Oisterwijk. Het is fijn om samen te werken aan ons streven naar nul ongelukken.”
Gedragsverandering
Het doel van de flitscamera’s is niet het schrijven van boetes, maar het creëren van gedragsverandering. Door een proef in Hilversum weet ProRail dat dit werkt. Na verloop van tijd nam het aantal overtredingen met meer dan 50 procent af.
Wethouder Anne Christien Spekle van de gemeente Oisterwijk ondersteunt dit initiatief: "Alles wat we kunnen doen om de verkeersveiligheid in onze gemeente in het algemeen en rondom het spoor in het bijzonder te verbeteren, moeten we met beide handen aangrijpen. Zowel in preventieve zin als repressief. De inzet van deze flitscamera’s draagt daaraan bij. Daarom ondersteunen we dit initiatief van ProRail."
Veiliger gedrag bij overwegen
Voor de handhaving op overwegen zijn speciale camera’s nodig. Dit slimme camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd via het CJIB.
Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 300 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 210 euro. Als de camera's registreren dat ook veel voetgangers zich schuldig maken aan gevaarlijke gedrag op overwegen, kunnen er eventueel boa's worden ingezet om ze ter plekke te beboeten.
Flitscamera's
ProRail werkt aan het verhogen van de veiligheid van overwegen. Zowel het treinverkeer en het wegverkeer neemt steeds meer toe. Een overweg is een kruising in het verkeer met hoog risico. We willen het risico op ongelukken zo klein mogelijk maken.
Meer nieuws
-
Ruim 6.000 bekeuringen door flitscamera’s bij overwegen
7 oktober 2024
-
Bijgewerkt Ongeval op beveiligde overweg in Amersfoort
20 september 2024
-
Borden moeten zorgen dat weggebruikers overweg vrijhouden
25 juli 2024