Onbeveiligde overweg Mariënwaerdt op slot
Nieuws
ProRail gaat de onbeveiligde overweg op het eeuwenoude familielandgoed Mariënwaerdt in Beesd definitief afsluiten. Dat staat in een overeenkomst die vandaag is ondertekend door regiodirecteur Wendy de Wild en de eigenaar van het landgoed, baron Frans van Verschuer.
Levensgevaarlijk
Geen spoorbomen, geen waarschuwingslichten, geen bellen en toch het spoor kunnen oversteken. Vroeger was dat nog acceptabel, maar nu er steeds meer treinen zijn gaan rijden, zijn deze zogeheten Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO's) levensgevaarlijk geworden.
Vertrekkend regiodirecteur Wendy de Wild is dan ook blij dat ze op haar allerlaatste werkdag haar handtekening mag zetten voor de afsluiting van deze NABO: "Moderne treinen zijn heel erg stil en hoor je bijna niet aankomen. Deze overweg ligt ook nog eens aan de rand van een bocht. Dat maakt het extra gevaarlijk. Samen met de eigenaar van dit mooie landgoed hebben we goede afspraken gemaakt waarbij iedereen erop vooruitgaat: het wordt veiliger, terwijl er nieuwe wandelpaden en ruiterpaden komen. Deze leiden naar een beveiligde overweg waar mensen voortaan veilig kunnen oversteken. Ik ben heel blij dat we dit samen met de eigenaar goed hebben kunnen oplossen."
Hier is niet alleen de veiligheid mee gediend van onze inwoners en bezoekers, maar worden ook de gebruikswaarden van het landgoed verbeterd.
Tevreden
Wethouder Ed Goossens van de gemeente West Betuwe is eveneens tevreden:
"Uiteraard zijn wij als gemeente West Betuwe blij om mee te werken aan de afsluiting van deze onbewaakte overweg. Hier is niet alleen de veiligheid mee gediend van onze inwoners en bezoekers, maar worden ook de gebruikswaarden van het landgoed Mariënwaerdt verbeterd. Met de afsluiting worden namelijk ook nieuwe wandelverbindingen aangelegd of oude verlegd zodat bezoekers veilig en optimaal van het mooie landgoed in West Betuwe kunnen genieten."
De overweg is al sinds 2018 afgezet met hekken. Nu de handtekeningen zijn gezet, gaat ProRail zo snel mogelijk over tot sanering van de overweg.
NABO programma
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ProRail willen de publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet zo snel als mogelijk opheffen of beveiligen. In sommige gevallen betekent dit dat er een onderdoorgang, een brug of een omleidingsweg voor in de plaats komt. Hiertoe zijn het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail het NABO Programma gestart. We werken samen met lokale en provinciale overheden aan het verbeteren van de veiligheid. De ambitie is om in 2023 alle openbare NABO's op het reizigersnet te hebben aangepakt.