Suïcidepreventie lijkt echt te helpen
Nieuws
Dankzij de maatregelen die ProRail, NS en andere vervoerders nemen om suïcide te voorkomen zijn er jaarlijks 30 procent minder suïcides op het spoor. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ- psychiater Cornelis van Houwelingen en een aantal van zijn collega’s.
Aanpak werkt
Van Houwelingen, die expert is op het gebied van suïcide, onderzocht samen met een aantal collega’s of onze aanpak werkt. Hij stelt vast dat met de maatregelen per jaar waarschijnlijk wel 85 zelfdodingen worden voorkomen.
Ook de cijfers laten zien dat onze aanpak werkt. Het aantal suïcides in Nederland nam tot 2017 toe maar op het spoor daalde het aantal sinds 2015. Vanaf 2018 bleef het aantal ongeveer gelijk. Daarmee daalde het aantal suïcides op het spoor eerder en meer dan de landelijke ontwikkeling.
Het onderzoek
Alle maatregelen samen lijken vruchten af te werpen, als je kijkt naar het onderzoek van Cornelis van Houwelingen en zijn collega’s. Voor het onderzoek keek hij eerst naar 1970-2007. In deze periode waren er veel minder maatregelen. Ook keek hij naar hoeveel treinen er toen reden. En hoeveel suïcides er in het algemeen gebeurden.
Al deze gegevens vergelijkt hij in zijn onderzoek met de jaren daarna. 2008-2018 waren er wél veel meer maatregelen. En dat lijkt dus invloed te hebben. Volgens het onderzoek is het waarschijnlijk dat de maatregelen per jaar wel 85 zelfdodingen voorkomen. Er zijn geen andere oorzaken te bedenken.
Conclusie
“This decline of railway suicides in the Netherlands may indicate that preventive measures taken by ProRail were effective, and prevented around 85 railway suicides annually, a reduction of 30%.”
Samen suïcides voorkomen
ProRail, NS en andere vervoerders werken al jaren samen om suïcides te voorkomen. Vanaf 2010 zijn veel stappen gezet. We werken aan drie belangrijke punten:
Hekken en sloten
We schermen het spoor goed af, vooral met hekken en sloten. Bij spoorwegovergangen gebruiken we speciale matten, waar je niet overheen kunt lopen. En bij stations sluiten we de perroneinden af. Dat kost veel geld en tijd want het spoor in Nederland is duizenden kilometers lang en er zijn veel overwegen en stations. Maar omdat het mensenlevens spaart vinden we het belangrijk om hiermee door te gaan.
Mensen aanspreken
Medewerkers van ProRail en de vervoerders leren gedrag te herkennen dat kan wijzen op suïcidale gedachten. Sommige mensen kunnen erg in de war zijn. Zij leren om deze mensen op de goede manier aan te spreken en helpen.
Nog meer samenwerken
Ten derde willen we graag nog meer samenwerken met hulpverleners, politie, zorginstellingen en gemeenten. Overal in het land onderhouden we die contacten. Vaak werken we daarbij samen met 113 Zelfmoordpreventie. We gaan hiermee door, want samen lukt het veel beter dan alleen.
We willen aan alle punten blijven werken. Ook komende jaren is er weer veel geld nodig. Samen met de regering maken we plannen voor de komende jaren.
Zelf leren helpen?
Wil je zelf leren hoe je iets kunt betekenen voor mensen die in de spooromgeving rondlopen met suïcidale gedachten? Volg dan de gratis training van 113 Zelfmoordpreventie. Of download daar de Vraag maar-app.
Meer informatie
Meer nieuws
-
Puzzel mee: doorontwikkeling MerwedeLingelijn
11 december 2024
-
ProRail stopt na onderzoek met lozen van afvoerwater met PFAS bij Betuweroute
5 december 2024
-
Maatregelen moeten problemen ‘flessenhals’ Meppel tegengaan
4 december 2024