(Throw)back to the future

Nieuws

13 oktober 2017

ProRail en NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) presenteerden op 10 en 11 oktober in Amersfoort de resultaten van het onderzoeksprogramma ExploRail. Vier jaar lang deden promovendi wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden om verstoringen op het spoor in de toekomst te voorkomen. De resultaten werden gedeeld tijdens een internationaal symposium en een Innovatiefestival.

Internationaal symposium

Op 10 oktober was er een internationaal symposium voor geintresseerden uit de wetenschap en de spoorse sector. ProRail CEO Pier Eringa sprak daar over het belang van innovaties in de spoorwereld.

Explorail Festival

Op 11 oktober kwamen onderzoekers, bedrijven en medewerkers uit de railsector bij elkaar op het festivalterrein Amersfoort. Centraal stond hierin de vraag: hoe maak je het Nederlandse spoor voor de toekomst zo goed mogelijk bestand tegen verstoringen? Allerlei innovaties werden gepresenteerd, zoals het inspecteren met drones, de inzet van Big Data en het gebruik van slimme sensoren. ProRail COO John Voppen opende het festival samen met van NWO.  "Innovaties zijn de toekomst voor het spoor. We zien hier op het festival al een hoop toepassingen die we direct kunnen gebruiken om actuele problemen aan te pakken" aldus John Voppen, "door al direct de praktijk te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek is de weg naar implementatie een stuk korter". Bekijk de foto's van het festival op de ExploRail website

Nieuwe simulator

Tijdens het symposium en festival  presenteerde ProRail een nieuw systeem om meer treinverkeer mogelijk te maken. De nieuwe simulator gaat net een stapje verder dan virtual reality, want mensen, machines en echte ProRail systemen kunnen worden samengebracht. Daarmee wordt het testen ‘hyperrealistisch’ en kunnen uiteindelijk praktijktesten nog beter en zonder mogelijke storingen gedaan worden. En dat is prettig op een druk bereden spoornetweg, waar het treinverkeer altijd door moet kunnen gaan.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers