Verkeersleiding ontwerpt basisdienstregeling in verband met Corona

Nieuws

17 maart 2020

Vanaf donderdag 18 maart rijden er minder NS-treinen in verband met het Coronavirus. De verkeersleiders van ProRail zorgen er samen met NS voor dat de komende tijd in heel Nederland op álle stations tenminste twee keer per uur in beide richtingen een trein rijdt. De dienstregeling van andere vervoerders blijft vooralsnog hetzelfde.

Voorspelbare treindienst

Reizigers die afhankelijk zijn van de trein kunnen de komende tijd blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Wel betekent het in veel gevallen een langere reistijd en vaker overstappen. Met deze basisdienstregeling blijft reizen met de trein mogelijk voor mensen met vitale functies en voor mensen die moeten reizen om anderen te helpen. Ook houden NS en ProRail zo rekening met een mogelijk stijgend aantal ziektemeldingen in vitale functies. Voor ProRail zijn dat onder anderen treinverkeersleiders. Zij zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat treinen kunnen blijven rijden.

Een aangepaste dienstregeling: hoe pakt Verkeersleiding dat aan?

Nu het aantal treinreizigers fors is afgenomen is het begrijpelijk dat NS minder treinen laat rijden. De verkeersleiding van ProRail ging afgelopen dinsdag al aan de slag om een nieuwe dienstregeling te ontwerpen. Wat moet er gebeuren om dat mogelijk te maken? Roel Salden, directeur Verkeersleiding ProRail: "Op zo'n moment zetten we achter de schermen alle zeilen bij. Natuurlijk liggen de draaiboeken klaar, maar het aanpassen van de dienstregeling is elke keer een precies en zorgvuldig karwei. Het hele spoorboekje wordt omgegooid en dat vergt bijvoorbeeld ook veel afstemming met andere vervoerders."

Maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus

Roel Salden is ook voorzitter van het Corona-managementteam. Hebben de maatregelen tegen het virus nog meer gevolgen voor ProRail? "Lang niet iedereen kan thuiswerken bij ProRail. Dus op sommige locaties treffen we maatregelen. Het Operationeel Besturingscentrum Infra (OBI) is bijvoorbeeld opgesplitst om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Verder is het niet toegestaan voor mensen van buitenaf om de verkeersleidingsposten te betreden. Zo moeten we zorgen dat onze mensen op vitale posities ook fit blijven." 

Wat doet de verkeersleiding?

De verkeersleiding van ProRail stuurt al het treinverkeer in Nederland aan, goederen- én reizigerstreinen. De nummer 1 prioriteit is het veilig en op tijd laten aankomen en vertrekken van treinen, maar ook werkzaamheden verlopen veilig dankzij de treinverkeersleiders. Daarnaast heeft verkeersleiding de coördinatie bij calamiteiten op en rond het spoor. Verkeersleiders zorgen dan voor een zo snel mogelijk herstel van het treinverkeer. De circa 1.400 medewerkers zijn daarmee de logistieke ‘spin in het web’ van het railverkeer van de 34 reizigers- en goederenvervoerders in Nederland. Er zijn twaalf  verkeersleidingsposten verdeeld over het land.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers