Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Totale make-over monumentale perronkap Driebergen-Zeist

Nieuws

3 juni 2019

Het nieuwe stationsgebied van Driebergen-Zeist is in 2020 volledig getransformeerd, maar enkele oude onderdelen komen in hun ‘oorspronkelijke’ staat terug in de eindsituatie. Zoals de monumentale perronkap. Vorige zomer werd hij tijdens de zestiendaagse buitendienststelling in augustus verwijderd en gedemonteerd. Daarna ging de kap op transport naar een smederij in Vorden voor een ingrijpende restauratie. Begin april dit jaar bracht het projectteam van Driebergen-Zeist een bezoek aan de smederij en bekeek de voortgang.

De perronkap uit 1900 bestaat uit getrokken ijzer. De historische waarde van de kap zit hem vooral in de bijzondere uitdrukking en detaillering die de ontwikkeling van het industriële tijdperk laat zien. De kap werd in delen naar smederij Oldenhave uit Vorden gebracht. Uitgangspunt voor de restauratie was dat de kap zoveel mogelijk in de originele staat blijft. Bij herstel of vervanging worden zoveel mogelijk materialen en technieken van rond 1900 gebruikt, maar de gerestaureerde kap moet wél aan de huidige normen en regels voldoen op het gebied van draagkracht en stabiliteit.

Veel geduld en vakwerk

De restauratie vereist een grote dosis vakwerk en veel geduld. Zo kost het ongeveer vier weken om een kolomvoet met behulp van de oude materialen en technieken te herstellen. De totale operatie duurt bijna een jaar. De moeite waard dus om tussendoor een blik te werpen op de voortgang. Ramon Lemmens (Rail System Engineer bij ProRail): “Het was echt een inspirerend bezoek waar we heel blij van werden. We zijn aangenaam verrast door het enorme vakmanschap en de betrokkenheid van de smederij. Ze gaan bijvoorbeeld heel ver in hun voorstellen om zo dicht mogelijk bij de originele constructie te komen. Ze denken aan zaken waar wij niet aan gedacht hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van de originele authentieke klinknagel. Dat zie je niet direct, maar door die voor de reconstructie te gebruiken blijf je heel dicht bij het originele ontwerp”.

Naar verwachting wordt de kap eind 2019 teruggeplaatst op het station.

Benieuwd naar alle details van deze restauratie? Dan lees je hier verder.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers