Opstelterrein en wandelpark De Vork steeds meer vorm

De Vork in Haren, in de splitsing van de sporen richting Assen en Winschoten krijgt steeds meer vorm. Het opstelterrein, de ‘parkeerplaats voor treinen’, ligt klaar om te worden voorzien van sporen. De contouren van het wandelpark zijn goed zichtbaar, zoals te zien op onderstaande dronebeelden.

Dronebeelden De Vork in Haren

Opstelterrein

Vanaf 2017 is grondaannemer Oosterhuis B.V. aan het werk op de Vork. Daar ligt nu ruim 300.000 m2 zand als ondergrond voor de toekomstige opstelsporen. Oosterhuis plaatste zogenoemde schanskorven om al dat zand op z’n plek te houden en bracht drainage aan voor de afwatering van het gebied. Ook ligt een deel van de spoorgrind er al om verstuiving van het zand tegen te gaan. Daar waar in de toekomst geen sporen komen, maar wegen, looppaden en gebouwen is gras gezaaid, zodat het zand niet weg kan waaien. Naar verwachting worden de sporen in 2019 aangelegd. Tot die tijd kan het zand zich goed ‘zetten’. Vanaf 2020 is het mogelijk om treinen te parkeren op de Vork, zodat de werkzaamheden op station Groningen kunnen starten.
 

Wandelpark

In maart 2018 is gestart met de aanleg van het archeologisch wandelpark. Tussen het wandelpark en het nieuwe opstelterrein ligt een aarden wal, waardoor het zicht op het opstelterrein en het achterliggende industrieterrein minder is. Er zijn watergangen, kikkerpoelen én natuurlijk een wandelpad aangelegd. De laatste grondwerkzaamheden worden nu uitgevoerd en na de zomer komt de verdere inrichting met vlonderpaden, picknicktafels, hekwerken en bijenhotels. Een park zonder groen is geen echt park, daarom worden in het najaar bomen en struiken gepland. De verwachting is dat er vanaf voorjaar 2019 gewandeld kan worden in het park.

 

 

Gepubliceerd op