Het weer : Lente en zomer

Door aanhoudende hitte (temperaturen boven de 25 graden) kunnen spoorstaven uitzetten en verbuigen. Omdat het spoor in lengte nauwelijks kan uitrekken, kan er een knik ontstaan in het spoor. Dit noem je een spoorspatting. Dit voorkomen we door te zorgen dat het spoor stabiel ligt en de ballastblokken tot aan de spoorstaven liggen.

Ook elektronica kan door hitte ontregeld raken, met sein- en wisselstoringen tot gevolg. Voordat de zomer begint, plaatsen we daarom koelapparatuur in onze technische ruimtes. En krijgen airconditioners en klimaatapparatuur een extra onderhoudsbeurt.

  • Bermbrand bij Hattem
  • Bermbrand bij Hattem
  • Bermbrand bij Hattem
  • Bermbrand bij Hattem

Bliksem

Onweer, hitte of droogte: zomers weer kan invloed hebben op het spoor. Na een zomerse dag kan het gaan onweren. Het Nederlandse spoor heeft jaarlijks zo’n 100.000 keer te maken met blikseminslag.

Door bliksemafleiders kunnen treinen vaak gewoon blijven rijden. Maar soms raakt een systeem van ProRail beschadigd door bliksem. Daarom draaien veel systemen van ProRail dubbel. Bovendien zorgen we dat onze apparatuur maar een klein gebied bedient. Dit verkleint de kans op omvangrijke storingen.

Droogte

Warm lente- en zomerweer betekent vaak ook: droogte. En ook dan is ProRail alert. We inspecteren spoordijken extra op dreigende verzakkingen en we nemen preventieve maatregelen om bermbranden te voorkomen.

Storm

Soms ontregelt een zomerstorm het treinverkeer. Zo zorgen takken op het spoor of in de bovenleiding voor onveilige situaties. ProRail snoeit en kapt daarom de begroeiing langs het spoor. Zo voorkomen we overlast tijdens harde wind. Wordt er extreem harde wind verwacht? Dan laten we treinen zachter rijden, of rijden er minder treinen. Die beslissing nemen we in overleg met vervoerders.

Spoorlopers

Het warme weer brengt ook een onverwacht gevaar met zich mee: spoorlopers. Spoorlopers zijn bijvoorbeeld mensen die hun hond uitlaten of bramen plukken langs het spoor. Of kinderen die spoorbruggen als duikplank gebruiken. Deze spoorlopers zorgen niet enkel voor gevaarlijke situaties maar ook voor vertragingen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers