Wat doet ProRail tegen koper­diefstal?

Veelgestelde vraag

Koper­diefstal is moeilijk te voorkomen. Toch proberen we er zo veel mogelijk grip op te krijgen. Met resultaat, want de afgelopen tijd is het aantal dief­stallen flink gedaald.

We zetten onder meer camera’s en buiten­gewoon opsporings­ambtenaren (BOA's) in, maar ook particuliere bewakers met honden. Omwonenden en aannemers hebben we gevraagd bij onraad direct de politie te bellen. Mede door hun oplettendheid heeft de politie al meerdere koper­dieven in de kraag gevat.

Maar we doen meer: met de politie, het Openbaar Ministerie en de Metaal Recycling Federatie hebben we de handen ineen geslagen en afspraken gemaakt over gezamenlijke aanpak van koperdiefstal in Actie Koperslag. Deze afspraken gaan onder meer over extra politie-inzet en een identificatieplicht bij de handel in koper. Zo kunnen we in elk geval heling tegengaan.

Daarnaast onderzoeken we de bruikbaarheid van minder kostbare alternatieven voor koper, zoals aluminium. Meer weten? Lees Aanpak koperdiefstal werpt vruchten af.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers