Bewoners Apeldoorn liepen geen gezondheidsrisico

Nieuws

24 januari 2024

Voor de bewoners van de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid is geen gezondheidsrisico geweest als gevolg van blootstelling aan ballast. Dat is het belangrijkste resultaat van het onderzoek dat is uitgevoerd door het onafhankelijke bureau PreventPartner. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat omwonenden van het ballastdepot zorgen uitten over stof in hun huis en omgeving. Tijdens een bijeenkomst werden de bewoners, ProRail, aannemer BAM en de gemeente op de hoogte gesteld van de resultaten.

Verdere conclusies

Tijdens de bijeenkomst presenteerde het onderzoeksbureau nog twee andere conclusies. De bewoners hebben aanzienlijke overlast ervaren tijdens de werkzaamheden en op een aantal piekmomenten en dagen is de blootstelling aan kwartstof te hoog geweest. Maar de piekmomenten waren te kort om een gezondheidsrisico te zijn.

Een blootstellingsonderzoek beoordeelt hoe de omstandigheden in de periode dat de ballast lag opgeslagen waren en van welke invloed die geweest zijn op de gezondheid van de omwonenden. De onderzoekers hebben onder meer gekeken naar de weersomstandigheden, de grootte van het ballasdepot en de afstand tot de huizen. Bij alle elementen is uit gegaan van het slechtste scenario.

Werkzaamheden

In de zomer van vorig jaar was de betreffende wijk vaak in het nieuws. Aannemer BAM vernieuwde in opdracht van ProRail het spoor op en rond station Apeldoorn. Ter hoogte van Kanaal Zuid, de Lepelaarweg en de Mezenweg, werd een ballastdepot ingericht. Bewoners lieten weten zich zorgen te maken over de stof in hun huizen en omgeving. ProRail organiseerde in augustus twee bewonersavonden om te horen welke zorgen er waren.

Daarop werd besloten om twee onderzoeken te laten uitvoeren. Een onderzoek naar het aanwezige stof in de woningen en een onderzoek naar de blootstelling van stoffen aan de bewoners. Dat eerste onderzoek werd in september vorig jaar afgerond. Die resultaten lieten zien dat de aanwezige stof in de woningen geen gezondheidsrisico vormden. De huizen waren en zijn veilig te bewonen. Het blootstellingsonderzoek is nu afgerond.

Toekomst

Uiteraard is ook ProRail gerustgesteld dat uit het onderzoek is gebleken dat de bewoners geen gezondheidsrisico hebben gelopen. Maar dat zegt nog niet dat hiermee de zaak is afgerond. We willen als spoorbeheerder een goede buur zijn voor de omwonenden van het spoor. Dat zijn we - in het geval van Apeldoorn - niet geweest. We betreuren dat we overlast hebben veroorzaakt en daar hebben we excuses voor aangeboden.

Voor de toekomst gaan we ervoor zorgen dat een situatie zoals die in Apeldoorn is ontstaan niet nogmaals kan gebeuren. De feedback van de omwonenden heeft er voor gezorgd dat we veel kritischer kijken naar waar ballastdepots worden ingericht bij werkzaamheden. Bovendien wordt er binnen ProRail gewerkt aan een evaluatie en daaruit volgen aanbevelingen.

Ballast

De stenen die worden verwerkt tot ballast, bevatten meestal kwarts. Dat is een veelvoorkomend mineraal in de aardkorst. Kwarts is op zich niet schadelijk voor de gezondheid, maar wanneer met kwartshoudende materialen gewerkt wordt, is het belangrijk om maatregelen te nemen.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers