Capaciteit station Arnhem uitgebreid

Nieuws

10 maart 2021

In opdracht van provincie Gelderland verlengt ProRail perron 1 (spoor 3 en 4) van station Arnhem Centraal. Ook wordt het perron verbreed en een gedeelte van het spooremplacement aangepast. Aannemer BAM Infra Rail BV voert dit werk uit. De aanpassingen vergroten de perroncapaciteit (meer ruimte voor reizigers op perron 1) en verbeteren de treindienstregeling op Arnhem Centraal en de treinverbinding van Arnhem naar Nijmegen / Tiel.

In fasen

De aannemer voert het totale plan in fasen uit. De eerste fase is reeds in december 2020 uitgevoerd. De tweede fase start op zaterdag 13 maart tot en met zondag 4 april. In deze periode werkt de aannemer aan perron 1 van het station. Hij verlengt en verbreedt het perron en past de ligging van het complete spoor aan. Daarbij zal de aannemer bestaande spoormaterialen uit 2011 zoals dwarsliggers en ballastgrind zoveel mogelijk hergebruiken.

Eindbeeld spooremplacement Arnhem
De rode sporen en bijbehorende wissels zijn inmiddels gebouwd (1 & 3). Doordat de huidige perronlengte niet voldoet voor het opsplitsen van het 1e perron in spoor 4a en 4b, verlengt de aannemer het 1e perron (2).

Toekomst vaste oplossing

De huidige inrichting van de sporen bij het station in Arnhem is niet robuust genoeg om een verstoring van de treindienst door de Verkeersleiding van ProRail op een goede manier af te handelen. Vervoerders hebben daarom de behoefte uitgesproken om de treindienstregeling robuuster te maken en de huidige perroncapaciteit uit te breiden voor de toekomst.

De ombouw van station Arnhem Centraal in 2011 (project “Sporen in Arnhem”) was erop gericht om de extra treinen volgens het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) af te kunnen handelen. De extra perroncapaciteit die toen is gecreëerd, wordt nu al gebruikt voor de huidige treinen. Dit is echter geen toekomst vaste oplossing.

De oplossing

De oplossing voor extra capaciteit op Arnhem Centraal is het opsplitsen van spoor 4 (bij perron 1) tot spoor 4a en 4b. Hiermee zou het perron zowel ruimte hebben voor de treindienst Tiel-Arnhem als voor de nieuwe sprinterdienst Den Bosch-Arnhem. Beide treinen rijden in de spits twee keer per uur en kunnen dan gelijktijdig stoppen op spoor 4.

Naast het verlengen van perron 1 zal de aannemer ook het perron ter hoogte van de trap en lift verbreden. Reizigers hebben dan op het perron meer ruimte om elkaar te passeren.

Derde en laatste fase

De laatste fase van het project voert de aannemer uit van 12 tot en met 16 augustus. Doordat sporen zijn gewijzigd en nieuwe wissels ingebouwd, zal de aannemer de treinbesturing op Arnhem Centraal hierop aanpassen.

Tegelijkertijd wordt in deze laatste fase, door een andere aannemer, de gehele treinbesturing van Arnhem Centraal vervangen door een nieuw systeem. De nieuwe treinbesturing maakt de dienstregeling rond Arnhem nog betrouwbaarder. Ook komt er in de dienstregeling meer ruimte zodat treinen uit Arnhem-Nijmegen / Tiel en toekomstige intercity’s tussen Schiphol-Utrecht-Nijmegen  elkaar niet in de weg zitten. Het spoor rondom Arnhem gaat in deze periode voor honderd uur volledig buiten dienst.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers