De man achter de mooie beelden: fotograaf Stefan Verkerk
Nieuws
Maak kennis met Stefan Verkerk, de huisfotograaf van Groningen Spoorzone. Wanneer er íets op het spoor gebeurt, gaat Stefan met zijn camera op pad. Hij schiet de meeste foto's voor het project. Zowel de berichten op de website van Groningen Spoorzone als de posts op sociale media voorziet Stefan van pakkend beeldmateriaal. Normaal gesproken staat hij achter de camera, maar voor deze gelegenheid staat hij nu eens vóór de lens.
Hoe lang ben je al fotograaf?
"Begin mei vierde ik mijn tienjarig jubileum als fotograaf. In 2010 heb ik mijn allereerste foto-opdracht gedaan voor ProRail. Ik ben nu ruim twee jaar betrokken bij het project Groningen Spoorzone."
Wat voor soort foto's maak je?
"Dat varieert, maar over het algemeen richt ik me vooral op de infrastructuur. Het spoor is daar een belangrijk onderdeel van. Hierbij moet je denken aan bouwprojecten en spoorvernieuwingen, maar ook aan openingen van stations, evenementen en calamiteiten. Daarnaast maak ik reportages en achtergrondverhalen over de techniek van het spoor."
Wat vind je van het project Groningen Spoorzone en hoe vind je het om eraan mee te werken?
"Heel erg leuk! Ik vind het project Groningen Spoorzone extra interessant omdat het een meerjarig project is. Als fotograaf ben je er van begin tot eind bij betrokken, dat zijn in mijn ogen wel de mooiste klussen. Je kunt heel mooi het hele proces in beeld brengen. Je begint met de oude situatie, het oude spoor. Vervolgens gaan ze slopen en dan wordt het langzamerhand steeds een beetje nieuwer. Gaandeweg het project zie je steeds meer wat het eindresultaat gaat worden. We hebben net natuurlijk ook die 28,5 daagse buitendienststelling gehad en je ziet op het opstelterrein De Vork bijvoorbeeld hoe strak het uiteindelijk is geworden. Dat is heel gaaf!"
Hoe maak je een mooie foto? Heb je daar een geheim voor?
"Dat is van allerlei factoren afhankelijk. Het is een combinatie van ervaring, weerselementen en het soort werk dat er wordt uitgevoerd. Natuurlijk probeer ik als fotograaf wel steeds om interessante perspectieven te vinden. Er staat vlakbij station Groningen Europapark bijvoorbeeld een uitkijktorentje, waarvandaan je hartstikke mooi uitzicht hebt. Tijdens de afgelopen buitendienststelling ben ik daarop geklommen om foto's te maken. Dan fotografeer je ineens uit een heel andere hoek en dat geeft een spannend resultaat."
Wat maakt jouw werk herkenbaar?
"Ik probeer altijd een mix te creëren van de mensen die aan het werk zijn en de techniek. Wanneer ik spoortechniek vastleg, let ik er wel goed op dat de foto's niet te ingewikkeld worden. Voor mij is het belangrijkste dat de foto's specifiek gericht zijn op publiekscommunicatie. Ik wil foto's maken waarbij je denkt: 'hé, daar gebeurt echt iets interessants!', zonder dat het heel technisch of moeilijk is, want dan begrijpen mensen het niet meer."
Wat vind je het leukste aan je werk?
"Ik vind het erg leuk om het spoor en de werkzaamheden onder allerlei weersomstandigheden te fotograferen. Een warme zomerdag met strakblauwe lucht is natuurlijk wel mooi, maar ik vind het juist ook gaaf om het werk in de stromende regen op de foto te zetten. Dat ik laat zien dat die mannen dan óók gewoon keihard aan het werk zijn, in weer en wind. Dat geeft gelijk zo'n ander beeld! Daarnaast heb ik bijvoorbeeld een foto genomen waarop je de bliksem ziet inslaan op de achtergrond bij het spoor en er een trein op de voorgrond voorbij zoeft. Dat geeft een heel mooi effect. Dat is ook wel één van de foto's waar ik het meest trots op ben."
Meer nieuws
-
Station Groningen: architect Koen van Velsen over zijn visie
23 december 2020
-
Plaquette voor ontplofte trein in Schagen
12 september 2024
-
Betonnen spoorbrug Oostertoegang geploft
7 augustus 2024