Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hoe... maken we stations toegankelijk voor iedereen?

Nieuws

13 maart 2020

Iedereen moet met de trein kunnen reizen. Ook mensen met een lichamelijke beperking, rolstoelgebruikers of reizigers die een kinderwagen bij zich hebben. Daarom maken we stations toegankelijk voor iedereen. In deze video legt Bram 't Mannetje van ProRail Stations uit welke maatregelen we treffen. Kijk je mee?

Bekijk: Hoe maken we treinstations toegankelijk voor iedereen? Een uitleg over toegankelijkheid op stations

We zorgen voor de bouw van liften, roltrappen en hellingbanen. Perrons brengen we op de juiste hoogte zodat reizigers gemakkelijk de trein in- en uit kunnen stappen. We maken looproutes vrij van drempels en obstakels, leggen kilometers blindengeleidenlijnen aan en doen nog veel meer. 

Treinreis zonder obstakels

ProRail werkt, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, hard aan treinreizen zonder obstakels. Ieder jaar worden stations beter toegankelijk op basis van eenduidige en voorspelbare, landelijke richtlijnen voor routegeleiding. Om dit te realiseren, werken we intensief samen met partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer. Dat zijn bijvoorbeeld de ouderenbonden, de oogvereniging en netwerken voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ook werken we goed samen met vervoerders zoals NS. Het aanpassen van de perronhoogte heeft immers alleen zin als het past bij de instap van de verschillende treinen. 

Toegankelijkheid op stations

In 2022 zal minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail. Vanzelfsprekend houden we in onze dienstverlening rekening met reizigers met een functiebeperking. Maar we nemen ook speciale maatregelen op en rond stations:

  • 97% van de stations hebben drempelvrije perrons en zijnbereikbaar met een lift of hellingbaan;
  • 100% van de stations in Nederland zijn voorzien van geleidelijnen en braille op de trapleuningen; 
  • 270 stations hebben aangepaste perronshoogtes;
  • 180 stations hebben verbeterde en verduurzaamde verlichting.

De norm

ProRailer Bram ’t Mannetje: “Nu we jaren bezig zijn en heel veel stations hebben aangepast, kan ProRail met recht zeggen dat een toegankelijk station DE norm is geworden. De manier waarop wij Nederlandse stations toegankelijk maken, is uniek in de wereld en we worden internationaal gezien als voorbeeld. Daarnaast zorgen we dat stationsvoorzieningen, zoals toiletten, door iedereen veilig en zelfstandig kunnen worden gebruikt. Sommige maatregelen vallen op: de ribbelige geleidelijnen en speciale perronrand- en veiligheidsmarkeringen. Andere maatregelen zijn minder opvallend zoals braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen en dubbele trapleuningen."
 
Meer weten over hoe ProRail stations toegankelijk maakt voor reizigers met een functionele beperking? Kijk op prorail.nl/toegankelijkheid.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers