Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Spoorgebouwtje gered voor het nageslacht

Nieuws

4 december 2020

‘Post Schijf’, het oude spoorweggebouwtje op het voormalig opstelterrein achter station Groningen krijgt een nieuwe bestemming. Door de verbouwing van station Groningen is er geen plek meer voor het historische gebouwtje dat tot voor kort nog gebruikt werd als onderkomen voor spoorpersoneel. ProRail schonk het aan Museumspoorlijn STAR, die het gaat gebruiken als souvenirwinkel. Gister werd het gedemonteerd in Groningen, vandaag is het geplaatst op het museumterrein in Stadskanaal.

Water en kolen

Het gebouwtje stamt vermoedelijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Destijds was Groningen een depot waar stoomlocomotieven werden voorzien van water en kolen. Voor het keren van de locomotieven en om ze van spoor te laten wisselen lag er een draaischijf op het spooremplacement achter het station. ‘Post Schijf’ lag naast de draaischijf en komt vermoedelijk zo aan z’n naam. Het was een soort seinhuis waarvandaan de processen op het terrein werden gecoördineerd.

In de latere jaren bleef het in gebruik als verblijf voor rangeerpersoneel dat treinen op het opstelterrein parkeerde. Vanaf juni dit jaar werd het opstelterrein opgebroken om ruimte te maken voor de bouwwerkzaamheden van project Groningen Spoorzone. En nu was het tijd om Post Schijf te verhuizen.

 • Het dak is eraf
  Het dak is eraf
 • En op de vrachtwagen voor transport naar Stadskanaal
  En op de vrachtwagen voor transport naar Stadskanaal
 • En de rest van het gebouwtje door de lucht
  En de rest van het gebouwtje door de lucht
 • Op een tweede vrachtwagen voor transport
  Op een tweede vrachtwagen voor transport
 • Post Schijf op de plek van bestemming
  Post Schijf op de plek van bestemming
 • Het gebouwtje wordt geplaatst
  Het gebouwtje wordt geplaatst
 • Het dak er weer op
  Het dak er weer op

Uniek met historische waarde

“Het is een uniek huisje met een grote historische waarde”, vertelt Pieter Boneschansker, vrijwilliger bij Museumspoorlijn STAR. Hij maakte er zelf in de jaren ’90 als rangeerder bij NS, waar hij overigens nog steeds werkt, ook gebruik van en heeft er goede herinneringen aan.

“Een fijn plekje waar de kachel aanstond en je de administratie even bij kon werken” vertelt hij. “We wilden als STAR voorkomen dat dit gesloopt zou worden, juist omdat het in dezelfde stijl is gebouwd als de seinhuisjes die vroeger ook op de spoorverbinding Stadskanaal-Ter Apel stonden. Precieze bouwtekeningen zijn er niet meer en we weten eigenlijk nog maar weinig van de historie. Wie heeft het gebouwd en heeft het altijd in Groningen gestaan? Dat maakt het nog interessanter en leuker dat het bewaard blijft. We gaan zeker nog verder onderzoek doen en op basis daarvan een monumentale status aanvragen.” 

Het is een uniek huisje met een grote historische waarde.

Pieter Boneschansker rijwilliger bij Museumspoorlijn STAR

Tweede leven als souvenirwinkel

ProRail reageerde positief op het verzoek van de STAR om het gebouwtje over te nemen en besloot het te schenken aan de Museumspoorlijn. Bouwmanager Gerrit Wessels: “Het is fantastisch dat het op deze manier gered wordt van de sloop en een tweede leven krijgt als souvenirwinkel in Stadkanaal.”

Voor de bekostiging van de verhuizing vroeg de STAR een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook die zag het belang van behoud van het gebouwtje in en daarmee kon de voorbereiding voor de verhuizing starten. “De STAR is ProRail, het Prins Bernhard Cultuurfonds en ook aannemer van het project Groning Spoorzone Strukton heel dankbaar voor hun steun en medewerking”, aldus Pieter. 

Het dak eraf

Het verhuisspektakel begon gister met het hijsen van het dak. Daarna volgde de rest van het gebouwtje. Vanochtend heel vroeg is het op twee vrachtwagens met speciaal transport naar het museumterrein in Stadskanaal gekomen en weer neergezet. Vrijwilligers van de STAR brengen het de komende maanden terug in originele staat. Naar verwachting kunnen bezoekers volgend jaar Hemelvaart, op Nationale Stoomtreindag, het ook van binnen bewonderen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers