Prachtig nieuw video-kunstwerk op station Sloterdijk

Nieuws

2 december 2019

Kunst in de openbare ruimte inspireert. Juist op stations die in de ogen van reizigers niet worden gezien als een aantrekkelijke plek om te verblijven. Station Sloterdijk is zo’n plek: het station scoort laag als het gaat om beleving van wachttijden. Vandaar dat de keuze op Sloterdijk viel om daar een kunstwerk voor te laten maken.

In opdracht van ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester maakte kunstenaar Karel van Laere (1988) op verzoek van de kunstcommissie voor stations een nieuw video-kunstwerk. De film is bedoeld om op een inspirerende manier bij te dragen aan de manier waarop reizigers het station ervaren. In deze korte film van 16 minuten, getiteld Passage, laat een man zich roerloos over de grond voortslepen langs verschillende locaties bij het station. Als decor voor Passage zien we herkenbare plekken in Amsterdam-West, Nieuw West en de Sloterplas.

Kijk mee op het perron

De film wordt doorlopend vertoond op een groot beeldscherm op perron 5/6 achter de wachtkamer. In de film reageren voorbijgangers heel persoonlijk op de onverwachte verschijning van de  man. Zijn lichaam sleept zich traag voort over de grond. Rustgevend maar ook vervreemdend.  De voorbijgangers reageren heel verschillend: van  verbaasd tot nieuwsgierig en  onverschillig. De film nodigt uit met andere ogen te kijken wat naar wat zich in de directe omgeving  afspeelt.

Expressief

Het werk van kunstenaar Karel van Laere heeft een theatraal karakter. Het leent zich uitstekend voor een publieke presentatie, en dat is niet verrassend. Want hij is opgeleid aan de afdeling Performance van de Toneelacademie Maastricht, en studeerde in het buitenland aan de Taipei National University of the Arts in Taiwan. In zijn video’s en performances onderzoekt hij de relatie tussen het menselijk lichaam en zijn natuurlijke omgeving. Zijn werk was eerder te zien op verschillende festivals en musea, waaronder Lowlands en EYE in Amsterdam.    

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers