Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Sporen uit het verleden onder het spoor in Didam

Nieuws

8 februari 2019

Loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, Middeleeuwse verdedigingswallen, een urnenveld uit de Bronstijd… Bij de voorbereidingen van de Spoorverbetering Zevenaar - Didam zijn interessante ontdekkingen gedaan.

Voorzichtig omgaan met onze geschiedenis 

In de Nederlandse bodem liggen resten uit het verleden. Resten die iets vertellen over hoe onze voorouders leefden. Onze geschiedenis is wettelijk beschermd. ProRail heeft daarom vooraf de grond goed laten onderzoeken op archeologische resten.  

Meerdere interessante plaatsen

De bodem bij het spoor tussen Zevenaar en Didam is in 2015 al onderzocht. Dat onderzoek toonde aan dat er waarschijnlijk archeologische voorwerpen in de grond zaten. Met handboringen langs het spoor is gekeken of dit echt zo was. Het booronderzoek leverde uiteindelijk vijf interessante plaatsen op. 

Van de Tweede Wereldoorlog tot de Bronstijd

De ontdekkingen in Didam verschillen behoorlijk. Er zijn loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, verdedigingswallen uit de Middeleeuwen en een urnenveld uit de vroege IJzertijd of Bronstijd. Maar ook een ‘omgracht terrein’ van de voormalige ‘havezathe-boerderij Tesma’ en een terrein met sporen van bewoning uit de IJzertijd, de vroeg-Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Mooie vondsten die de voorbereiding van de Spoorverbetering Zevenaar-Didam wel heel bijzonder maakten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers