Sporen uit het verleden onder het spoor in Didam
Nieuws
Loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, Middeleeuwse verdedigingswallen, een urnenveld uit de Bronstijd… Bij de voorbereidingen van de Spoorverbetering Zevenaar - Didam zijn interessante ontdekkingen gedaan.
Voorzichtig omgaan met onze geschiedenis
In de Nederlandse bodem liggen resten uit het verleden. Resten die iets vertellen over hoe onze voorouders leefden. Onze geschiedenis is wettelijk beschermd. ProRail heeft daarom vooraf de grond goed laten onderzoeken op archeologische resten.
Meerdere interessante plaatsen
De bodem bij het spoor tussen Zevenaar en Didam is in 2015 al onderzocht. Dat onderzoek toonde aan dat er waarschijnlijk archeologische voorwerpen in de grond zaten. Met handboringen langs het spoor is gekeken of dit echt zo was. Het booronderzoek leverde uiteindelijk vijf interessante plaatsen op.
Van de Tweede Wereldoorlog tot de Bronstijd
De ontdekkingen in Didam verschillen behoorlijk. Er zijn loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, verdedigingswallen uit de Middeleeuwen en een urnenveld uit de vroege IJzertijd of Bronstijd. Maar ook een ‘omgracht terrein’ van de voormalige ‘havezathe-boerderij Tesma’ en een terrein met sporen van bewoning uit de IJzertijd, de vroeg-Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Mooie vondsten die de voorbereiding van de Spoorverbetering Zevenaar-Didam wel heel bijzonder maakten.
Meer nieuws
-
Werkzaamheden tussen Dordrecht en Roosendaal
5 september 2024
-
Vijf dagen werk tussen Zwolle en Deventer
5 september 2024
-
Seinhuis en passerelle gaan terug op hun plek
6 september 2024