Station Driebergen-Zeist geprezen om behoud historische perronkap
Nieuws
Een modern en duurzaam station waar de geschiedenis beleefd kan worden: dat is station Driebergen-Zeist in een notendop. Bij de verbouwing van het station werd de historische perronkap behouden. Daarvoor ontving het project op vrijdag 13 mei de Waarderingsprijs Erfgoed uit handen van Vereniging Geheugen van Zeist en de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu.
Waarderingsprijs
De jury complimenteerde de initiatiefnemers en uitvoerders met het bereikte resultaat en sprak haar waardering uit voor het initiatief om de perronkap te behouden en in ere te herstellen. “De kap is op historisch verantwoorde wijze opgenomen in de nieuwbouw. Hij is op traditionele wijze gerestaureerd en past naadloos in het ontwerp van het station. Een prachtig voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar kunnen versterken,” aldus Ria Efdee, voorzitter van de jury.
Regiodirecteur Harro Homan van ProRail onthulde de prijs, die in de vorm van een plaquette op een pilaar van de perronkap prijkt. “Het behoud van de kap ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal momenten in het project geweest waarop hij had kunnen sneuvelen”, vertelt Homan. ,,Toch hebben we ons ervoor ingezet om hem te behouden. De reiziger heeft er nu, naast een station dat van alle gemakken is voorzien, ook een stukje geschiedenis bij. En dat is ontzettend waardevol.”
Veilig
Na drie jaar bouwen was het nieuwe station Driebergen-Zeist op 31 maart 2020 gereed. In de nieuwe situatie loopt de hoofdstraat onder de sporen door. Dat betekent geen lange files meer voor de overweg en niet langer onveilige situaties waarbij voetgangers over het spoor rennen om hun trein te halen.
Ook de veiligheid op de perrons is verbeterd. De intercity’s rijden over de buitenste sporen zodat ze niet meer vlak langs de wachtende reizigers razen. In het midden is één breed perron waar alleen de sprinters stoppen. Fietsers hebben hun eigen fietsroute onder het station door en kunnen hun fiets veilig en droog parkeren in de fietsenstalling onder het station.
Landgoedstation
Bij de bouw van het nieuwe station kwam heel wat kijken. Benieuwd hoe het in zijn werk is gegaan? Bekijk dan de projectpagina. Daar staat ook de documentaire ‘Samen bouwen aan een landgoedstation’.
Meer nieuws
-
Betonnen spoorbrug Oostertoegang geploft
7 augustus 2024
-
Opsporingsteams paraat: mogelijk oorlogsresten in de Amersfoortse grond
22 juli 2024
-
Blije gezichten bij viering 150 jaar Oosterspoorlijn
10 juni 2024