Spooruitbreiding Zwolle-Herfte

Om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen, is er ruimte nodig. Zodat meer treinen bij Zwolle tegelijk kunnen aankomen of vertrekken. Het spoor tussen Zwolle en de splitsing bij Herfte is nu een knelpunt. Door hier extra sporen aan te leggen, hoeven treinen van en naar Emmen of Meppel straks niet meer op elkaar te wachten. Zo wordt Zwolle als belangrijk overstapstation beter benut.

Extra spoor én een spoorkruising 

We bouwen twee nieuwe sporen tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte. Daarnaast bouwen we een vrije spoorkruising bij Herfte. Dit is een zogenaamde 'dive-under', waardoor treinen elkaar boven- en onderlangs kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een 'eigen' spoor. Op het traject bouwen we nieuwe viaducten en vervangen we de oude (Hortensiastraat, Marsweg, Nieuwe Wetering, Ceintuurbaan, Zalnese Wetering en enkele watergangen). De stalen spoorbrug bij de Soestwetering en Zalnese wetering, vervangen we door een betonnen viaduct. Dit zorgt voor minder geluid. 

Ook verleggen en verwijderen we diverse sporen en wissels. Bij station Zwolle verleggen we spoor 16 en verbreden we perron 15/16.

Overwegen en verkeer

Omdat we het spoor uitbreiden, moet ook de verkeerssituatie op het traject aangepakt worden. Daarom vernieuwen we de overwegen Herfterlaan en Valkenbergweg. Verder vervangen we de overweg Selhorst door een weg over de dive-under. We verleggen wegen en fietspaden en leggen aparte wegen aan voor onderhoud en hulpdiensten. 

Spoorplan Noord-Nederland

De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is een belangrijke schakel in het Spoorplan Noord-Nederland. Hierbij wordt het hele spoorvervoersnetwerk in het noorden aangepakt en verbeterd.

Het laatste nieuws

Werkzaamheden spoorviaduct Ceintuurbaan starten in januari

Visual van het nieuwe viaduct over de Ceintuurbaan
Het nieuwe fietsviaduct over de Ceintuurbaan. Hierachter liggen de twee spoorviaducten.
Van januari tot oktober 2020 gaan we aan de slag met het spoorviaduct over de Ceintuurbaan. Ook vernieuwen we het huidige fietsviaduct. Dit is nodig voor de spoorverdubbeling tussen station Zwolle en het spoorknooppunt bij Herfte. Aannemer NoorderSpoort voert de werkzaamheden uit in opdracht van ProRail.
Gepubliceerd op

Nieuw deel opstelterrein Zwolle in gebruik

Zo ziet het vernieuwde opstelterrein er nu uit, nog zonder geparkeerde treinen.
Zo ziet het vernieuwde opstelterrein er nu uit, nog zonder geparkeerde treinen.
Waar gaan treinen naar toe als hun dienst er voor die dag op zit? De meeste gaan naar een opstelterrein, een grote parkeerplaats voor treinen. Daar hebben we steeds meer van nodig nu het treinverkeer toeneemt. Het terrein in Zwolle, vlakbij de campus Windesheim, zijn we flink aan het vernieuwen en uitbreiden. Het eerste deel is klaar en sinds het weekend 5 oktober in gebruik.
Gepubliceerd op

Dronebeelden Zwolle-Herfte

Documenten

Planning

2018: start uitbreiding spoor
2021: bouw gereed

Contact