And the winners are....

Nieuws

17 januari 2019

Woensdagmiddag 16 januari werden de winnaars bekend gemaakt van de ProRail Circular Design Challenge. De winnaars mogen nu hun ideeën gaan uitwerken in een prototype, Dus wie weet zien we binnenkort vloertegels, speeltoestellen en bruggen van hergebruikt spoormateriaal.

De jury selecteerde uit de 39 ontwerpen drie finalisten: Leonie Welling, Rutger Dankelman en Malou ter Horst. Tijdens een goed bezochte werkconferentie #duurzameleiders georganiseerd door ProRail en Rijskwaterstaat kregen de drie genomineerden te horen dat zij alledrie de mogelijkheid krijgen om een prototype te maken van hun ontwerpen. De jury was namelijk erg onder de indruk van de creativieit en de ideeën van de finalisten. 

Brug

In dit voorstel van architect Leonie Welling wordt het oude spoormateriaal ingezet, zodat het opnieuw voor infrastructuur doeleinden kan dienen. Het oude spoormateriaal kan op ingenieuze wijze nieuw geassembleerd worden tot een brug, om oversteken te maken over sloten, nauwe kanalen of natte natuurgebieden. "Van infrastructuur tot infrastructuur – een brug uit oude spoormateriaal, voor iedereen die wel eens legaal over het spoor wil lopen" aldus Leonie.

Spails

Industrieel ontwerper Rutger Dankelman ziet mogeijkheden om spoorrails om te bouwen tot speelmateriaal. Spails is een speelse manier van omgaan met de rest materialen die er beschikbaar zijn. "Wat we met onze producten willen bereiken is dat wij als mensen meer met elkaar gaan interacteren. Misschien is het ook wel wat voor volwassenen" aldus Rutger.

NoWaste Simplex vloertegel

Ook Malou ter Horst viel in de prijzen met haar ideeën over het hergebruiken van de onbehandelde eikenhouten planken van wisselliggers tot de No Waste Simplex vloertegel. Deze vloertegel wordt gemaakt van 100% gebruikt eiken wisselhout en Ecor flatcor plaatmateriaal van 100% natuurlijke hergebruikte vezels. "Een modulaire, biobased en circulaire, vloer die heel erg lang in de keten kan blijven als tegel en aan het einde van zijn levenscyclus kan fungeren als biomateriaal voor het maken van Ecor plaatmateriaal of als biologische voedingsbodem. Er is in dit proces geen downcycle!!" licht Malou toe.

ProRail Design Challenge

Circulariteit is één van de speerpunten binnen ProRail. Het doel van de ProRail Circular Design Challenge is dan ook een nuttig, tweede leven voor gebruikte spoormaterialen. De challenge ging in oktober 2018 van start en in november kregen 70 geinteresseerden uitleg over de challenge.

ProRail verduurzaamt

ProRail werkt op allerlei manieren aan een duurzaam spoor. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk duurzame energie en materialen en kijken we bij alles wat we doen naar het effect op de omgeving (omwonenden, flora, fauna) en werknemers. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers