Aramide draad als oplossing voor ooievaarsnesten

Nieuws

17 juli 2023

Ooievaars en bovenleidingsportalen zijn geen goede combinatie. Daarom zocht ProRail naar een innovatieve oplossing om nesten van ooievaars op de portalen te voorkomen. Vorig jaar schreven we een challenge uit. Deze is gewonnen door het Groningse bureau voor productontwikkeling Zooh.

Challenge

De challenge die ProRail uitschreef had een aantal eisen. Eén daarvan was de tijdsduur waarin het spoor buiten dienst moet zijn om de oplossing te installeren. Hoe korter deze periode, hoe beter. Ook mocht de oplossing het treinverkeer uiteraard niet hinderen of beïnvloeden.

Daarnaast moest de oplossing onderhoudsvriendelijk zijn en zo veel mogelijk geïntegreerd worden in de bestaande onderhoudsprocessen. Ook was het belangrijk dat de oplossing voldeed aan de geldende natuurwetgeving in Nederland.

Lees meer over de challenge Lees meer over de challenge

De oplossing

Zooh bedacht een oplossing die bestaat uit een aramide draad over de lengte van het bovenleidingsportaal, een bevestigingset en obstakel- en markeringsbollen. Aramide is een soort nylondraad met hoge trekkracht. Deze aramide draad zorgt ervoor dat takken direct van de portalen vallen, waardoor er geen nesten kunnen worden gevormd.

De maatregel gaat dit najaar als pilot worden uitgevoerd op vier bovenleidingsportalen tussen Meppel en Hoogeveen.

Bekijk: De oplossing voor ooievaarsnesten

Uitval van treinen

Dichtbij de spoorlijn tussen Meppel en Hoogeveen bevindt zich een grote populatie ooievaars. Een ongewenst gevolg hiervan is dat ze graag hun nesten bouwen boven het spoor, op de bovenleidingsportalen. Dit brengt verschillende problemen met zich mee, zoals mogelijke kortsluiting, draadbreuk en vervuiling. Dit kan leiden tot uitval van treinen en vereist extra onderhoud.

Het is dus noodzakelijk om het nestelen van ooievaars op de bovenleidingsportalen te voorkomen, of op zijn minst sterk te ontmoedigen. Tegelijkertijd is de ooievaar een beschermde vogelsoort en zijn hun nesten wettelijk beschermd.

Ooievaars

Ooievaars werken zichzelf in de nesten door te broeden op een levensgevaarlijke plek: onze bovenleidingsportalen. Gevaarlijk voor henzelf en een veiligheidsrisico voor het treinverkeer. Hoe krijgen we de dieren zover om een veilig thuis te kiezen?

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers