Historisch tegeltableau terug op station Groningen

Nieuws

Gepubliceerd op 4 november 2021

In de vitrine in de stationshal op station Groningen pronkt sinds vorige week een bijzonder object. Een historisch tegeltableau, dat tot eind vorige eeuw in de stationshal heeft gehangen. Bij de aanpassingen van de hal in de jaren '70 is het tegeltableau 'gered' door een aantal medewerkers van NS. Nu, meer dan 60 jaar later, is het tableau weer terug in Groningen.

Koninklijk tintje

Eind 2019 meldt Jan Hindrik Knot zich bij ProRail Publieksvoorlichting. Hij vertelt in het bezit te zijn van een tegeltableau, dat hij graag wil schenken. Michel van de Kaaij, Technisch Manager in het project vanuit ProRail, is meteen enthousiast. "Ik vond het een erg mooi idee om het tableau, dat destijds in de stationshal heeft gehangen, weer een plek te geven. Ik denk ook dat het leuk is om daar straks bij de opening van het verbouwde station een officieel moment van te maken, wellicht met een koninklijk tintje."

Bijzettafeltje

Vanwege corona kon de overhandiging lang niet doorgaan, maar op 26 oktober 2021 was het eindelijk zover. Jan Hendrik Knot reisde met zijn tegeltableau naar Groningen om deze terug te schenken aan het station in Groningen. Hij vertelt: "Mijn vader en een aantal collega's van NS hebben bij de verbouwing van het stationsgebouw (jaren '70) wat zaken verwijderd en mijn vader heeft het tegeltableau achtergehouden. Jarenlang heeft het dienst gedaan als bijzettafeltje, waarna ik het heb geërfd. Nu zoek ik er een goede bestemming voor. Ik denk dat mijn vader het heel mooi had gevonden dat het tableau nu weer terug is op het station."

Bekijk: Video van de overhandiging

Tijdelijke plek

Stationsmanager Gertrud Kuis van NS Stations kreeg het tableau persoonlijk van meneer Knot overhandigd. Zij is er maar wat blij mee. "Ik vind het heel bijzonder dat het tableau, na een hele reis, weer op zijn oude plek terug is. Het wordt tijdelijk gestald in de vitrine in de stationshal, totdat we er op het verbouwde station over een paar jaar een permanente plaats voor kunnen vinden. Het vinden van de juiste plek vraagt onderzoek en afstemming met verschillende partijen.”

Stukje geschiedenis

Het tableau van meneer Knot stelt een gekroonde W voor. Tot de jaren zeventig hingen er meerdere plateaus en tegels uit de Haagse fabriek Rozenburg als lambrisering in de ‘vestibule’, zoals de stationshal toentertijd werd genoemd. Deze plateaus, ontworpen door de Groningse F. Bach, werden afgewisseld met de gekroonde W’s, zoals deze.  Wie naar boven kijkt in de stationshal ziet nog een aantal grote plateaus. Ook is er nog een klein stukje tegelwand te vinden in de gang tussen de Starbucks en de stationshal.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers