Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Meer zicht op stations voor blinden en slechtzienden

Nieuws

3 december 2020

Goed nieuws voor blinde of slechtziende reizigers: vanaf vandaag, donderdag 3 december, liggen er voelbare plattegronden op de treinstations van Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Bijlmer Arena, Arnhem Centraal, Den Bosch, Zwolle en Leiden Centraal. ProRail introduceerde de kaart in het najaar van 2017 op de centrale stations van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De plattegrond - uitgevoerd in braille en reliëf en contrasterende kleuren bevalt de gebruikers goed, zo blijkt.

Vooraf de weg vinden

Blinden en slechtzienden krijgen dankzij een goede samenwerking tussen ProRail en de Oogvereniging steeds meer mogelijkheden om goed voorbereid op reis te gaan met de trein. Voelbare plattegronden van stations maken het mogelijk om vooraf goed te weten hoe je je weg kan vinden naar het juiste perron. Vanaf 3 december liggen de plattegronden van de in de OV-servicewinkels van deze stations. Op Amsterdam Centraal is de plattegrond ook beschikbaar in het Servicecenter en op Utrecht Centraal in de OV-winkel. 

Hoe werkt het?

Reizigers met een visuele beperking kunnen de geleidelijnen gebruiken om bij de OV servicewinkel te komen. Aan de balie kunnen zij vragen naar de voelbare plattegrond. Op een rustige plek in de winkel kunnen zij de kaart bestuderen en daarna weer bij de servicebalie teruggeven. Er is ook een thuisversie beschikbaar, waarmee ze reizigers thuis hun reis kunnen voorbereiden. De kleinere thuiskaart is kosteloos op te vragen via het contactformulier.

Bekijk: Toegankelijkheid op stations voor blinden en slechtzienden

Treinreis zonder obstakels

Voor blinden en slechtzienden kan een treinreis van en naar het station een flinke uitdaging zijn. Waar zijn de liften? Waar kan ik een kaartje kopen? En hoe kom ik dbij het juiste perron? Het zijn allemaal vragen waarbij we blinden en slechtzienden zo goed mogelijk willen begeleiden. Daarom beproeft ProRail continu nieuwe manieren om de toegankelijkheid van stations te verbeteren. 

Oogvereniging

Ton van Weerdenburg, themacoördinator Oogvereniging: “We hebben op heel veel dingen gelet, omdat niet alle mensen op dezelfde manier zien of niet zien. Het is een reliëfplattegrond met goed voelbare lijnen, kleurcontrast en braille. Hij  brengt je op een veilige en snelle route naar de perrons. En die loopt langs alle belangrijke punten die je nodig hebt om je OV-reis te kunnen maken”.

Een reliëfplattegrond brengt je op een veilige en snelle route naar de perrons.

Ton van Weerdenburg themacoördinator Oogvereniging

Makkelijker reizen

Esther van Engelen, projectmanager ProRail: “Met deze voelbare plattegrond hopen we dat het reizen voor mensen met een visuele beperking een stukje makkelijker wordt, zich hierdoor goed kunnen oriënteren op de stations en daardoor zekerder hun reis kunnen gaan maken.”

Toegankelijkheid

ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Ieder jaar worden stations meer en beter toegankelijk, onder andere door eenduidige en voorspelbare landelijke richtlijnen voor routegeleiding. Dat lukt alleen omdat we samenwerken. We stemmen veel af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer, waaronder de Oogvereniging. I&W draagt bij aan de financiering van de plattegronden. NS heeft getoetst of de plattegronden kloppen met de werkelijke inrichting van de stations.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers