Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail, Lineas en Alstom gaan testen met automatisch rangeren

Nieuws

15 juli 2020

ProRail gaat samen met spoorgoederenvervoerder Lineas en technisch leverancier Alstom een proef met automatisch rangeren opzetten. Daarvoor heeft ProRail in juni samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de twee organisaties.

Efficiënter en veiliger

Tijdens de proef willen ProRail en Lineas leren wat nodig is om een locomotief automatisch rangeerbewegingen uit te laten voeren. Dit gebeurt op een rangeerterrein, een zogeheten niet centraal bediend gebied (NCBG), waar geen technische beveiliging is. Machinisten en rangeerders bedienen daar zelf de wissels en zijn verantwoordelijk is voor een veilige verplaatsing van de treinen.

De spoorsector ziet kansen om met automatisch rangeren de operatie efficiënter en veiliger te maken. Ook kijken we hoe automatisch rangeren kan bijdragen aan doelstellingen op het gebied van capaciteit, punctualiteit en duurzaamheid.

Slimme software

In de eerste fase van de proef maken camera’s beelden van het testgebied vanuit een locomotief. Deze beelden worden gebruikt om de software te leren de omgeving te leren kennen. De intelligente software kan zodoende tijdens het rijden herkennen of de situatie is zoals hij hoort te zijn of dat er objecten op of om het spoor staan die er niet horen. In de volgende fase draaien de systemen op de achtergrond mee en geven rij-adviezen aan de machinist. Het uiteindelijke doel is dat de systemen de locomotief opdrachten laten uitvoeren.

Onderdeel programma Automatic Train Operation

Deze proef is onderdeel van het programma ATO (Automatic Train Operation) van ProRail. Binnen dit programma voerden we al verschillende testen met automatisch bestuurde treinen uit. Zowel de testen met goederen- als reizigerstreinen bleken succesvol.

Alstom is na een innovatieve marktuitvraag gekozen als leverancier voor de benodigde systemen (hard- en software) in de locomotief van Lineas, die voor deze proef wordt ingezet.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers