Saaie bouwwanden Groningen opgefleurd

Nieuws

Gepubliceerd op 11 maart 2021

Een station in verbouwing kan hinder met zich meebrengen. Maar er moet natuurlijk ook veilig worden gewerkt en reizigers moeten hun weg goed kunnen vinden. Hekken en schuttingen dus. Zo ook op station Groningen, waar veel houten aftimmeringen te vinden zijn. Best een saai gezicht al dat hout, maar sinds gisteren niet meer. Een deel van de houten panelen zijn ingevuld met kleurige ontwerpen van de 20-jarige student Erja Veldhuis.

Opdracht studenten

In project Groningen Spoorzone maken we het station klaar voor de toekomst met een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Omdat de bestaande perronkappen op een andere locatie worden gerestaureerd is er een tijdelijke perronkap aan de zijde van het monumentale stationsgebouw geplaatst. Die is betimmerd met veel hout.

  • Een deel van de houten panelen zijn ingevuld met kleurige ontwerpen
    Een deel van de houten panelen zijn ingevuld met kleurige ontwerpen
  • Michael Hermse, collectiebeheerder bij Groninger Archieven, kwam met het idee om de houten panelen te laten verfraaien
    Michael Hermse, collectiebeheerder bij Groninger Archieven, kwam met het idee om de houten panelen te laten verfraaien
  • De opdracht: maak een ontwerp dat de historie van het station en de huidige tijd met elkaar verbindt
    De opdracht: maak een ontwerp dat de historie van het station en de huidige tijd met elkaar verbindt
  • Op de schotten prijken drie kleurige ontwerpen van 20-jarige student Erja Veldhuis
    Op de schotten prijken drie kleurige ontwerpen van 20-jarige student Erja Veldhuis

Studenten

Michael Hermse, collectiebeheerder bij Groninger Archieven en regelmatig passant op het station, kwam met het idee de houten panelen door studenten te laten verfraaien met beelden uit het archief. De connectie met opdrachtgever Groningen Spoorzone (provincie, gemeente, ProRail en NS) was snel gemaakt.

Een groep tweedejaars studenten Grafische Vormgeving van Academie Minerva ging aan de slag. De opdracht: maak een ontwerp dat de historie van het station en de huidige tijd met elkaar verbindt. De uitdaging: het moet goed overkomen op een groot paneel. Als basismateriaal werden de studenten voorzien van oude beelden van het station, afkomstig van de Groninger Archieven.  

Ik hoop dat mensen die dit zien verrast zijn.

Erja Veldhuis student Academie Minerva
Bekijk: Spoorzone in Beeld - van bouwschutting tot kunstobject

Groeten uit Groningen

Het resultaat is vanaf nu te bewonderen. Op de schotten prijken drie kleurige ontwerpen van 20-jarige student Erja Veldhuis. Uit zes ontwerpen werd haar drieluik ‘Groeten uit Groningen’ gekozen om de wanden mee te versieren

“Ik heb een ontwerp gemaakt dat bestaat uit drie delen die samen toch eenheid uitstralen. De kleuren verwijzen naar de Groningse vlag en in het ontwerp zijn kenmerken verwerkt van tijd, chaos, spoor en uiteraard het iconische Peerd van Ome Loeks. Ik vind het superleuk om mijn ontwerp nu ook in het echt op deze enorme wanden te zien. Het is erg mooi geworden en ik hoop dat de mensen die dit zien verrast zijn en het hen misschien zelfs een glimlach bezorgt.”  

Blijvende samenwerking

De ontwerpen van Erja zijn voorlopig nog volop te bewonderen op de bouwwanden. Opdrachtgever Groningen Spoorzone heeft met Groninger Archieven en Minerva afgesproken de samenwerking de komende jaren voor te zetten. Zo krijgen nieuwe studenten straks ook de kans hun ontwerp te tonen aan het reizend publiek van station Groningen en zo bij te dragen aan een positieve beleving van het station.  

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers