Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Safety first in Groningen

Nieuws

4 juni 2021

Op station Groningen werkt Strukton momenteel aan het ontgraven van de bouwkuip voor de nieuwe ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Dat gebeurt met zwaar materieel, zoals graafmachines, kranen en grote transportwagens. Veiligheid op de bouwplaats heeft hierbij de hoogste prioriteit. Als veiligheidsdeskundige bij Strukton weet Robin de Jong hier alles van. Hij denkt mee over het veiligheidsbeleid en ziet er dagelijks op toe dat er volgens de voorschriften wordt gewerkt.

Wat doet een veiligheidsdeskundige?

"Ik ben de sparringpartner voor de werkvoorbereiding en uitvoering wat betreft de veiligheid. Hierbij heb ik zowel een adviserende als controlerende rol. Voordat we op de bouwplaats aan de slag gaan, schrijft de werkvoorbereiding een werkplan. Hierin staat precies beschreven welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Veiligheid is hier een heel belangrijk onderdeel van."

"Zo staan in dit plan bijvoorbeeld belangrijkste risico's beschreven waar ze op de bouwplaats tegenaan kunnen lopen. Ik denk mee over hoe we deze risico's zo klein mogelijk kunnen maken. Vervolgens gaat het werkplan naar de uitvoering toe. Vanaf dat moment vervul ik meer een controlerende rol. Dan zie ik er op toe dat de uitvoering zich aan de veiligheidsrichtlijnen houdt die in het werkplan beschreven staan."

Waar ligt je focus?

"Ik ben vooral veel met de bouwers in gesprek, om ze echt te betrekken bij het veiligheidsbeleid. Vanuit hun expertise en vakmanschap zien zij vaak veel betere oplossingen om iets veiliger te realiseren dan ik alleen. Je merkt, als je met hun in gesprek gaat, dat ze vaak hele goeie ideeën hebben, alleen dat ze niet snel naar voren stappen om die uit te spreken. Daar willen we wel naartoe: dat we met elkaar zorgen dat we zo veilig mogelijk te werk gaan."

Waar ligt de uitdaging?

"De grootste uitdaging is om iedereen bewust te maken van het belang van een veilige werkplek. Veilig werken doe je niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je collega's. Je kunt heel makkelijk je collega's onbewust in gevaar brengen."

"Stel je voor: jij bent gehurkt bezig met slijpwerkzaamheden en je draagt gehoorbescherming. Achter jou is een kraan bezig met het grondroerwerkzaamheden. De kraanmachinist kan jou waarschijnlijk niet zien, wat het risico dat je aangereden wordt enorm vergroot. Zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom werken we volgens het principe 'zie jij mij, zie ik jou'. Het is belangrijk om je collega's continu in het oog te houden en te weten waar ze mee bezig zijn, dan is de kans op ongevallen het kleinst."

Veilig werken doe je niet alleen voor jezelf, ook voor je collega's.

Robin de Jong veiligheidsdeskundige bij Strukton

Hoe zorg je voor bewustwording?

"Door met uitvoering in gesprek te gaan en samen te kijken hoe we een veiligere bouwplaats kunnen creëren. Daarnaast hebben wij een beloningsbeleid. Eén keer in de week komen we buiten bij elkaar en dan worden heel veel veiligheidszaken besproken. We laten dan ook foto's zien die die week zijn gemaakt, van de werkzaamheden op de bouwplaats. Niet om vingers te wijzen, maar echt om de situatie te laten zien en met elkaar te evalueren hoe we het beter hadden kunnen doen. Tijdens de bijeenkomst delen we eens in de zoveel tijd veiligheidsprijzen uit. De insteek is om met belonen nog meer bewustzijn voor veiligheid te creëren."

Hou je je ook bezig met de reiziger?

"Absoluut, de veiligheid van de reiziger is voor ons topprioriteit. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat reizigers zo min mogelijk hinder van ons ondervinden en we een goede doorstroming kunnen garanderen. We nemen dan ook maatregelen om ervoor te zorgen dat het voor hen zo veilig mogelijk is."

"Zo zetten we het bouwterrein af met afscheidingen, zodat reizigers niet per ongeluk het bouwterrein oplopen. En laatst moesten we bijvoorbeeld met een kleine kraan over het perron rijden om materiaal te verplaatsen. In dat geval schakelen we een verkeersregelaar in, om alles in goede banen te leiden en mensen erop te attenderen dat er werkverkeer aankomt."

Veiligheid stopt nergens, het geldt altijd.

Robin de Jong veiligheidsdeskundige bij Strukton

Wat vind je het leukst aan je werk?

"Voordat ik hier werkte, wist ik al dat veiligheid bij Strukton hoog in het vaandel staat, maar het heeft me echt positief verbaasd hoeveel er al werd gedaan. In elk overleg komt de veiligheid weer terug. Er is een 24 safe beleid, dat betekent dat we continu de veiligheid proberen te waarborgen. Veiligheid stopt nergens, het geldt altijd. Ik vind het mooi om mijn steentje bij te dragen en ervoor te zorgen dat ongelukken worden zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat geeft me heel veel voldoening."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers