Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Bentonietcentrale op z’n plek in Groningen

Nieuws

23 december 2020

Ze vallen wel op; de grote gele silo’s die sinds kort op het voormalige opstelterrein aan de zuidzijde van station Groningen staan. De silo’s zijn onderdeel van de zogenoemde bentonietcentrale die vorige week opgebouwd is. Deze centrale gaat bentoniet leveren voor de bouw van de diepwanden van de bouwkuip voor de tunnels bij het station. Even een uitleg…

Bouwkuip

Om de voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling bij het station te kunnen bouwen is het nodig om eerst een bouwkuip te maken. Dat is een tijdelijke, waterdichte en gronddichte constructie waarbinnen, na afgraving van grond, de tunnels gebouwd kunnen worden. 

Diepwanden en bentoniet

Strukton bouwt de bouwkuip met zogenoemde diepwanden. Dat zijn gewapende betonnen wanden die na het graven van diepe sleuven in de grond worden gemaakt. En hier komt dan het bentoniet om de hoek kijken. Bentoniet is een steunvloeistof die zorgt dat de te graven sleuven stabiel blijven totdat het beton in de sleuf wordt gestort. Wanneer er eenmaal beton in sleuf is gestort, wordt het bentoniet er weer uit gezogen. Het bouwen van de bouwkuip met diepwanden is een trillingsvrije en geluidsarme methode, die minder hinder veroorzaakt in de omgeving dan bijvoorbeeld het slaan van damwanden.

Bentonietcentrale

Bentoniet is een kleistof aangemaakt met water. Tijdens het gebruik in de sleuf, zoals hierboven uitgelegd, mengt het zich met zand. In de bentonietcentrale (de gele silo’s) wordt dit zand er weer uitgefilterd, zodat het bentoniet opnieuw gebruikt kan worden. Wel zo duurzaam.

Inrichting bouwterrein

De gele silo’s zijn niet het enige nieuwe op het leeggeruimde terrein achter het station. Inmiddels liggen er ook al geasfalteerde tijdelijke bouwwegen. Een deel van het sloopmateriaal dat van het terrein komt is als ondergrond daarvoor gebruikt. En wie via de webcam kijkt, ziet ook al de contouren van de bouwkuip. Binnenkort start de bouw hiervan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers